روابطعمومی و بازاریابی همپوشانی زیادی با هم دارند با این حال این دو یکی نیستند. میتوان گفت که روابطعمومی زیرمجموعهای از بازاریابی است. بازاریابی یک مفهوم بزرگتر است و به همه فعالیتهای تبلیغاتی گفته میشود که به افزایش فروش منجر گردیده که شامل روابطعمومی هم میشود. فعالیتهای مرتبط با بازاریابی و روابطعمومی بهعنوان بخشی از استراتژی کلان سازمانها به شمار میآیند.
در ادامه چند ویژگی مهم و تفاوتها بیان میشود:
بازاریابی یا مارکتینگ
براساس تعریف انجمن بازاریابی آمریکا، بازاریابی عبارت است از: “مجموعه فرآیندهایی برای ایجاد، ارتباط، ارسال و تبادل کالا یا خدماتی که برای مشتریان، مراجعان، همکاران و اکثر جامعه با ارزش هستند”.
- هدف اصلی بازاریابی، ترویج و ایجاد آگاهی نسبت به محصول و خدمات یک سازمان و جذاب به نظر رسیدن آن است.
- تبلیغات کوتاهمدت است و در رسانه یا وب سایت بازخورد کوتاهی دارند. بازاریابی در مدت زمان کوتاهتری به نتیجه میرسد.
- تبلیغات با پول انجام میشود مثل هزینه اجاره بیلبورد یا هزینه تبلیغات در صفحات وب و شبکههای اجتماعی.
- هدف از تبلیغات سود یکطرفه است و تبلیغات غالباً با اهداف یکطرفه انجام میشود.
- تبلیغات قصد تاثیرگذاری به شکل مستقیم دارد و سوال برانگیز است و مردم در مقابل آن مقاومت میکنند.
- بازاریابها در تلاشند دریابند که کالا و خدمات را چگونه و با چه قیمتی میتوانند به فروش برسانند.
- بازاریابی و تبلیغات فرآیندی مونولوگ است و ارتباط یک سویه است.
- بازاریاب میتواند از اطلاعات ارزشمند واحد روابطعمومی برای توسعه محصول یا حفظ برنامه های بازاریابی استفاده کند.
- بازاریابی، یک مفهوم برابر با تجارت و فروش سنتی و قدیمی است.
- بازاریابی توسعه استراتژی نام تجاری محصول است و همه چیز در بازاریابی درباره محصول است.
روابطعمومی
روابطعمومی (PR)مدیریت اطلاعات بین سازمان و مشتریان و درنتیجه حفظ روابط مثبت بین سازمان و مشتری است.
شرکت از طریق روابطعمومی میتواند وضعیت بازار را بررسی کرده و نظر عموم را نسبت به محصولات خود بفهمد. همچنین ازآنجاییکه تلاش در جهت ایجاد روابطعمومی خوب برای مدت طولانی در اذهان عمومی باقی میماند، بهعنوان یک سرمایهگذاری بلند مدت در نظر گرفته میشود.
- کارکرد اصلی روابطعمومی درک کلی نسبت به شرکت و برند است. در روابطعمومی، شرکت و برند سازمان ترویج میشود.
- دید روابطعمومی بلندمدت است. برنامهریزی ها و استراتژیهایی که در واحد روابطعمومی سازمان تدوین میشود، تاثیراتش در بلندمدت مشاهده میشود. مزایای یک برنامه روابطعمومی موفق در دورههای زمانی طولانی قابلاستفاده است.
- روابطعمومی به دستآوردنی است و تمرکز اصلی روی ارتباط با مردم است مثل انجام مصاحبه و اطلاعرسانی با کمترین هزینه ممکن است.
- در روابطعمومی، سود دوطرف مطرح است، هم سود سازمان و هم سود مشتریان. روابطعمومی سعی دارد ابتدا یک ارتباط هدف موثر و هدفمند با مخاطب برقرار کند و بعد از رفع نیازها و مشکلات او، به سود بلندمدت که همان جلب اعتماد و وفاداری است، برسد.
- روابطعمومی مانند یک سرمایهگذاری است که شرکت برای حفظ تصویر خوشایند از خود در بازار انجام میدهد و شرکت در آینده میتواند از تصویر مثبت خود کسب درآمد کند.
- روابطعمومی اعتمادساز است. روابطعمومی به شکل غیرمستقیم ضمن اینکه محصول را معرفی میکند و منافع مشتریان تامین میشود، سازمان را به هدفش که حفظ مشتریان و درآمد بیشتر است، میرساند.
- زمانی که صحبت از روابطعمومی میشود، برند در عمل و با رفتار سازمانی ثابت میکند که مشتریمداری یکی از ارزشهای مهم اوست.
- روابطعمومی در دیالوگ یا گفتگوی دوطرفه خلاصه میشود.
- روابطعمومی در جهت پذیرفته شدن برند تلاش میکند. فعالیتهای روابطعمومی بهسوی جذاب به نظر رسیدن شرکت هدایت میشوند.
- کارکنان بخش روابطعمومی سعی در سنجش درک و عکسالعمل عموم نسبت به محصول و راهبردهای فروش آن دارند. کارکنان بخش روابطعمومی، برای بازخورد عموم نسبت به تلاشهای بازاریابی قبلی و اثر راهبردهای فروش بازار را موردتوجه قرار میدهند.
- روابطعمومی به جای خرید رسانهها تمایل در بهکارگرفتن رسانهها با ارزانترین روشها برای ایجاد آگاهی از یک نام تجاری در بین مخاطبان دارد.
- همه چیز در روابطعمومی درباره روابط است.
- درحالیکه روابطعمومی، روابط رسانهای برای اجرای استراتژیهای بازاریابی است.
- علیرغم همه این تفاوتها باید گفت بازاریابی و روابطعمومی هردو تلاشهای ارتباطی هستند که برای افزایش رونق کسبوکار و ترویج یک نام تجاری ایجاد شدهاند در عین اینکه روش آنها یکسان نیست. بازاریابی بر بازار و فروش تمرکز دارد و روابطعمومی بر ارتباط و اعتماد بین افراد و هر دو در شاخصهای موفقیت سازمان بسیار اهمیت دارند.
به منظور دریافت مشاوره تخصصی و رایگان نرم افزارهای سازمانی با واحد فروش شرکت «پگاهسیستم» تماس حاصل فرمایید یا در کنار صفحه درخواست دمو دهید.