OKR چیست

تعریف OKR: اگر بخواهیم بدانیم که OKR چیست و چه کاربردی دارد، لازم است ابتدا روی واژه OKR بحث کنیم و ببینیم این واژه از کجا آمده است. OKRخلاصه عبارت ( Objectives and Key Results

تعریف OKR:

اگر بخواهیم بدانیم که OKR چیست و چه کاربردی دارد، لازم است ابتدا روی واژه OKR بحث کنیم و ببینیم این واژه از کجا آمده است.

OKRخلاصه عبارت ( Objectives and Key Results ) به معنای اهداف و نتایج کلیدی است و یک روش عالی برای تعیین اهداف شرکت، گروه‌ها و افراد به حساب می‌آید. این سیستم فقط اهداف را تعیین نمی‌کند بلکه می‌تواند آن اهداف را با تعدادی نتیجه(معمولا سه تا چهار نتیجه) قابل اندازه‌گیری مرتبط کند.

بنابراین ما یک هدف خاص برای کسب و کار خودمان تعریف می‌کنیم و سه تا چهار نتیجه کلیدی برای آن هدف خودمان تعیین می‌کنیم. در نتیجه وقتی آن نتایج کلیدی محقق شد می‌توانیم بگوییم که به هدف خودمان دست پیدا کرده‌ایم. با استفاده از سیستم OKR فردی و یا سازمانی می‌توانیم میزان پیشرفت خودمان در راستای تحقق آن اهداف را اندازه‌گیری کنیم و نتایج را با سایر اعضای سازمان در میان بگذاریم.

امروزه رسانه‌های اجتماعی پر از پست‌ها و محتواهایی است که از ما می‌خواهند در زندگی خودمان هدف داشته باشیم ولی هیچ کدام از این مطالب به ما نمی‌گوید که چگونه به اهداف خودمان برسیم. مدل OKR به بهترین و ساده‌ترین شکل به ما نشان می‌دهد که چگونه به اهداف خودمان می‌رسیم.

 

انواع روشهای قابل اجرا در OKR:

  • روش سازمانی
  • روش فردی

روش OKR تنها برای سازمان‌ها کاربرد ندارد و می‌توان از سیستم OKR برای پیشبرد اهداف فردی هم استفاده کرد. در روش OKR، اهداف سازمان کاملا ملموس، واضح و دقیق تعریف می‌شود و هر شخص با اطلاع از وظایف و مسئولیت‌های مربوط به خود، برای تحقق این اهداف مشخص تلاش می‌کند. مشخص کردن اهداف در سیستم OKR سبب می‌شود هر شخص به طور کامل از وظایف خودش آگاه باشد و با تمرکز کامل و بدون انحراف به انجام دادن وظایفش مشغول شود.

 

 

 

  • سوالی که ممکن است برای برخی از کاربران به وجود بیاید این است که :
  • پیشینه و منشأ OKR چیست؟ این مدل استراتژیک و راهبری محبوب برای هدف‌گذاری و رسیدن به اهداف از کجا آمده است؟

بهتر است نگاهی به تاریخچه دقیق OKR  بی اندازیم.

 

تاریخچهOKR:

می‌توان گفت که OKR برای اولین بار در سال ۱۹۵۴، زمانی که پیتر دراکر ایده‌ی مدیریت به وسیله اهداف (MBO) را مطرح کرد، ابداع شد. اندرو گراو در سال ۱۹۶۸، شرکت اینتل را تاسیس کرد و MBO را به سمت به چارچوب OKR امروزی پیش برد. در سال ۱۹۷۴، جان دوئر به اینتل پیوست و OKR را یاد گرفت. دوئر سپس به شرکت Kleiner Perkins Caufield & Byers – یکی از اولین سرمایه‌گذاران بزرگ گوگل – پیوست و از همان روزهای اولیه به‌عنوان مشاور گوگل کار می‌کرد. دوئر ایده‌ی OKR را به بنیان‌گذاران گوگل، معرفی کرد. OKR امروزی همان نسخه‌ای است که در Google پیاده‌سازی شد.

 

مزایای استفاده از سیستمOKR:

  • همسوسازی اهداف تک تک افراد با هدف کلی شرکت
  • خلق تمرکز در سازمان
  • متصل کردن کارمندان به ماموریت های اساسی شرکت
  • بهبود فرهنگ یادگیری در سازمان
  • فزایش انعطاف پذیریبهبود پاسخگویی
  • ارزیابی بهتر کارکنان
  • شفافیت بیشتر در پروژه ها و پیشبرد اهداف
  • تسریع مسیر دستیابی به هدف

 

  • OKR از چه بخش‌هایی تشکیل‌شده است؟
  • OKR از یک هدف و چندین نتیجه‌ی کلیدی تشکیل‌شده است. هدفبه شما می‌گوید به کدام سمت بروید و نتایج کلیدی، لازمه‌ی دستیابی به هدف هستند. طرح‌های ابتکاری هم، همه‌ی پروژه‌ها و وظایفی هستند که به شما در دستیابی به نتایج کلیدی کمک می‌کنند.

 

 

 

  • منظور از هدف در OKR چیست؟
  • هدف (Objective) شرح چیزی است که می‌خواهید در آینده به آن برسید. یک هدف، مانند مقصدی بر روی نقشه، جهت را تعیین می‌کند. اهداف منتخب نباید تکنیکی و وابسته به معیارهای سنجشی باشد. تنها این‌گونه است که همه می‌فهمند به کدام سو حرکت می‌کنید.
  • نتایج کلیدی چیست ؟

منظور از نتایج کلیدی مشخص می‏کند تا چه میزان به اهدافمان نزدیک شده‏ ایم؟

نتایج کلیدی برای موثر بودن بایستی معین، محدود به زمان، تهاجمی اما واقع‌گرایانه و مهمتر از همه قابل اندازه‌گیری و قابل بازبینی باشند

بهتر است بدانیم کهOKR شامل لیستی از ۳ تا ۵ هدف با بالاترین اولویت برای هر شخص یا سازمان است که هر کدام از این اهداف، دارای ۳ تا ۵ زیر هدف و نتیجه کلیدی قابل اندازه‌گیری است.
هر نتیجه کلیدی شامل یک نمره‌ی پیشرفت است که از (( ۰-۱۰۰٪ یا ۰ تا ۱٫۰ )) بوده و میزان حصول به نتیجه را نشان می‌دهد.

 

. وظایف و فواید سیستم OKR:

و اما چرا از سیستم OKR استفاده کنیم و فواید این سیستم برای سازمان ویا شخص شما چیست؟

مزیت اصلی آن حفظ چشم انداز و اهداف است و اهداف همیشه در دید کارکنان قرار دارد. آن‌ها دقیقا می‌دانند که دقیقا چه انتظاراتی از آن‌ها می رود. پس آن‌ها می‌توانند کار خود را با اهداف گروه، دپارتمان و شرکت هماهنگ کنند.

OKRها هنگامی که به طور منظم تنظیم و استفاده می شوند واقعا استفاده آسانی دارند و زمان زیادی برای پیاده سازی و یا پیگیری نمی گیرند. اغلب فقط چند ساعت در هر بازه برای بررسی OKR ها طول می کشد، با این حال به آن‌ها به عنوان یک نشانه نگاه خواهید کرد و پیشرفت خود را به صورت هفتگی بررسی می‌کنید.

 

 

پشتیبانی
پشتیبانی راهنمایی و پشتیبانی نرم‌افزارهای پگاه‌سیستم.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

فروش
مشاوره تخصصی، ارائه راه‌کارهای نرم‌افزاری مالی و سازمانی.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

ایمیل
با آدرس پست الکترونیک پگاه‌سیستم مکاتبه فرمایید
info@pegahsystem.com

نشانی
تهران، سهروردی شمالی – خیابان هویزه شرقی – نرسیده به خیابان شریعتی – پلاک ۱۸ – واحد ۱
تلفکس :۴۱۳۶۷۰۰۰-۰۲۱