گروهی از محققان پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران موفق شدند با استفاده از فناوری نانو کاغذهایی با خاصیت ضد جعل تولید کنند. کاغذهای نانوساختار تولید شده در تولید اسکناس با امنیت بالا کاربرد دارند.
در فناوری نانو، مواد فتو کرومیک به گروهی از مواد گفته می شود که در برابر طیف خاصی از نور واکنش نشان داده و تغییر رنگ می دهند. این مواد در شیشه عینک های فتوکرومیک کاربرد دارند.
یکی دیگر از کاربردهای این مواد، تولید کاغذ اسکناس با ضریب امنیت بالاست. این کاغذها وقتی در معرض نور ماوراء بنفش قرار بگیرند تغییر رنگ می دهند که به عنوان علامتی برای جعلی بودن یا نبودن اسکناس استفاده می شود.
مجری این طرح، علیرضا مهدویان اظهار کرد که در این طرح روشی ساده و سازگار با محیط زیست برای تهیه کاغذ سلولزی جدید با خاصیت پاسخ دهی چندگانه طراحی شده است.
مهدویان به پدیده ناخواسته فتوکرومیسم منفی اشاره کرد و گفت:
در بسیاری از کارهای انجام شده در گذشته به پدیده فتوکرومیسم منفی بهواسطه وارد شدن ترکیبات فتوکروم به ماتریس سلولزی اشاره شده است. همچنین در بسیاری از تحقیقات، مهاجرت و عدم پایداری ترکیبات فتوکروم در محصولات نهایی گزارش شده است. در این پژوهش نواقص مذکور برطرف شده که این موضوع منجر به افزایش کارایی و بهبود رفتار هوشمندانه کاغذ تولیدی شده است.
این محقق در توضیح این طرح گفت که در این پژوهش ابتدا ترکیب فتوکرومیک بر پایه اسپایروپیران تهیه شده و سپس پلیمرهای پایه اکریلیک حاوی این ترکیب بوسیله فرایند کوپلیمرازاسیون امولسیونی ساخته شده و در انتها نیز پلیمر فتوکرومیک تولیده شده طی فرایند شیمیایی به بستر سلولز وارد شده است.
منبع:تک شات