سامسونگ یک گروه صنعتی کره ای است که گستره محصولات آن از وسایل الکترونیک تا خدمات، متغی است. این شرکت با موفقیت، کسب و کار خود را از حالت محلی به حالت جهانی و بین المللی درآورد.
دفتر مرکزی سامسونگ در سئول کره جنوبی واقع است. این شرکت در رده بندی اینتربرند در سال 2005، رتبه 20 از 100 نام و نشان تجاری ارزشمند در سرتاسر جهان را به خود اختصاص داد. ارزش نام و نشان تجاری این شرکت در سال 2000، 2/5 میلیاد دلار بود که با افزایش 100 درصدی به 5/12 میلیارد در آن سال رسید. در سال 2005، این شرکت 175000 کارمند و گردش کل 6/43 میلیارد دلار داشت. نوآوری و نام گذاری بهتر، به سامسونگ کمک کرد به سودی برابر 5/10 میلیارد دلار در آن سال دست یابد.
سامسونگ به منظور صادرات سبزیجات و ماهی خشک شده در سال 1938 تاسیس، و در اواخر دهه 1950 در صنایع مختلف، آغاز به تولید انبوه کرد. در سال 1978، بخش نیم رسانای سامسونگ تبدیل به یک هویت جداگانه و مستقل شد و تولید برای بازار داخلی را آغاز کرد. با ایجاد یک حافظه دسترسی تصادفی پویا، تراشه های الکترونیک تلفیق مقیاس بالا، گسترش جهانی پیدا کرد. در بحران مالی در سال 1997، سامسونگ با بدهی 20 میلیارد دلاری مواجه و مجبور شد در یک فرایند بازسازی، 100 کسب و کار غیرضروری شرکت را حذف کند. این شرکت، تنها 47 شرکت تابع را نگه داشت و به صورت راهبردی بر روی چهار بخش فنی، تاکید و تمرکز مجدد کرد: دستگاه های نمایش، ابزارهای ذخیره، حافظه دسترسی تصادفی، و پردازش گرما.
فرایند بازسازی موجب شد که سامسونگ بر روی کسب و کار اصلی نیز تمرکز کند. این شرکت، کسب و کار خود را در چهار موضوع راهبردی کسب و کار، متشکل از شبکه های خانگی، شبکه موبایل، شبکه اداری، و اجزای اصلی و مرکزی که محصولات شبکه ای را حمایت می کنند، بازسازی کرد. سامسونگ، یک رسالت و دیدگاه واضح را در سرتاسر تمام کسب وکارهای اصلی اجرا کرد.
دیدگاه سامسونگ: «هدایت جریان تکامل و تحول دیجیتال».
رسالت سامسونگ: «شرکت الکترونیکی دیجیتال»، یعنی شرکتی که تکامل و تحول دیجیتال را از طریق محصولات دیجیتال خلاقانه و فرایندهای الکترونیکی، هدایت می کند.
همچنین سامسونگ، بر توسعه محصولات ابتکاری و تکنولوژی در زمینه نیمه رساناها، وسایل ارتباطات دوربرد، و لوازم خانگی که در بلندمدت سامسونگ را تبدیل به رقابتی ترین ارائه دهنده راهکارها در عرصه دیجیتال کرد، مجددا تمرکز کرد.
راهبردهای توسعه بازارهای جدید و رویکردهای جدید، موجب شده که سامسونگ یک خلاق تکنولوژی با هدایت نام و نشان تجاری باشد. تخصص این شرکت، تاکید و تمرکز بر نیازهای مشتریان و سازگاری سریع با تغییرات در سلائق مصرف کنندگان است.
همزمان با شناخت واحدهای کسب وکار خود، سامسونگ یک فرایند مدیریت تغییرات داخلی برقرار و ایجاد کرد که در آن فعالیت های بازاریابی، زیر مجموعه یک مرکز شرکتی دسته بندی شده بودند. هدف، اجرای یک راهبرد بازاریابی کل نگرانه به جای طرح های بازاریابی شخصی به منظور استحکام قدرت بازار و افزایش قدرت نام و نشان تجاری از طریق کیفیت بالا و محصولات خلاقانه است. سامسونگ مجبور بود که با چالش های زیر مواجه شود:
**ایجاد یک نام و نشان تجاری جهانی و راهبرد بازاریابی و ایجاد یک دیدگاه واضح و مشخص در خصوص نام و نشان تجاری و ارزش های آن به منظور کمک به موفقیت در کسب و کارهای مصرفی و صنعتی.
**متمرکز کردن ارتباطات از دیدگاه مشتری به سهام دار در زمانی که برقراری ارتباط با گروه های سهام دار غیرمشتری، مهم و مهم تر شده و اثر نام و نشان تجاری مستقیم قوی دارد.
**افزایش برنامه ریزی ارتباطی از دیدگاه هزینه ای به دیدگاه سرمایه گذاری در سرتاسر پوشش نام و نشان تجاری.
**گسترش جایگاه در بازار تراشه و نیمه رسانا از طریق تکنولوژی موثر و پیشگام و متمرکز کردن ارتباطات با مصرف کنندگان دیجیتال.
جایگاه یابی مشخص و واضح نام و نشان تجاری
هدف سامسونگ برای ایجاد و ساخت نام و نشان تجاری در پی یک رویکرد سازمان یافته ایجاد شده بود. ابتدا سامسونگ بر طبق رسالت کلی شرکت، یک رسالت نام و نشان تجاری را تعیین کرد. این رسالت، منعکس کننده ارزش های اصلی نام و نشان تجاری است که مشتمل بر نزدیک بودن به مشتری، در نظر گرفتن نیازهای مشتری و ارائه راهکارهای خلاقانه است.
دوم این که سامسونگ، یک مسئله ارزشی متمایز برای تقویت و ترویج راهبرد نام و نشان تجاری خود، ایجاد کرد. مسئله ارزشی، جزئیات بیش تری را در خصوص رسالت نام و نشان تجاری ارائه می کرد و توضیح می داد که چگونه هدف سامسونگ، تمرکز بر روی مشتری مداری و وعده آن، نوآوری و خلق بهترین تکنولوژی در نوع خود است. به علاوه، مسئله ارزشی برخی از جنبه های احساسی که نام و نشان تجاری می خواست انتقال دهد را مشخص تر و برجسته تر ساخت. آنگاه تحریک پذیری و حساسیت در برنامه جامع تصویری تبلیغاتی سامسونگ ایجاد شد.
اگر به عقب یعنی دهه 1990 برگردیم، سامسونگ نام و نشان تجاری ای بود که شما، زمانی خریداری می کردید که سونی یا توشیبا پیدا نمی کردید. اما این تصور باید تغییر بسیاری کند؛ این راهبرد از یک تصویر کم هزینه با کیفیت پایین تغییر، و به ارزشی بالاتر و رهبری در بازار تبدیل شد. هدف سامسونگ، ارائه محصولات پیشتاز و تکنولوژی جدید روز است.
سامسونگ نام و نشان تجاری خود را به عنوان یک نام و نشان تجاری شناخته شده برای شادترین و شیک ترین مدل ها که از تلفن های موبایل تا تلویزیون های مسطح پلاسما متغیر است، به اثبات رساند. به علاوه توانایی سامسونگ در تولید تقریبا همه نوع محصولات مرتبط با تکنولوژی دیجیتال، مانیتورها، ام پی تری پلیرها، تلویزیون ها و پرینترها، این مکان را برای شرکت فراهم آورد که در اکثر موارد از تامین کنندگان قطعات اصلی، مستقل و بی نیاز باشد.
در مرحله سوم، سامسونگ راهبرد نام و نشان تجاری خود را از طریق معرفی یک برنامه هویت شرکت جدید گسترش داد. هدف آن، تقویت و استحکام رقابت جویی از طریق هم راستا کردن نگرش ها و رفتار تمامی کارکنان با درک مطلوب سامسونگ از سوی عموم بود. نشان تجاری شرکتی سامسونگ شکل تازه ای گرفت تا عزم سامسونگ برای تبدیل شدن به یک رهبر جهانی را نشان دهد.
نام سامسونگ، سپس به انگلیسی نوشته شد، به طوری که بتواند حضور جهانی خود در سرتاسر دنیا را گسترش دهد. این نام بر اساس یک طرح نشان تجاری جدید و پویا ارائه شده بود و نشان دهنده تصویری کلی از کسب و کاری پویا بود. این نشان تجاری بیضی شکل، مظهر گردش زمین در فضا بود و تصویری متمایز از تغییر، تنوع، و نوآوری را انتقال می داد. حرف «س» در اول و «جی» در آخر، به طور جزئی از این بیضی خارج می شوند تا محیط داخلی را به فضای خارجی ارتباط داده و نشان دهند که سامسونگ تمایل دارد با دنیا یکی باشد و به طور کلی به جامعه خدمت ارائه دهد.
منبع: كارآفريني