اتوره بوگاتی در خانواده ای هنرمند به دنیا آمد و در طراحی و ساخت اتومبیل استعداد خوبی داشت، به همین دلیل نیز در سال 1909 کارخانه کوچکی را در فرانسه به راه انداخت. در ادامه با شركت پگاه سيستم همراه باشيد.
بوگاتی در سی سال آینده قرار بود در همان کارخانه ابتدایی اتومبیل هایی با قدرت و بازده بالا و همچنین زیبا را به عرصه ظهور بگذارد. کارخانه او فقط محدود به ساخت اتومبیل نبود بلکه ابزار آلات ماشین، موتور ها، تجهیزات راه آهن و بسیاری از تولیدات صنعتی و وابسته به اتومبیل را در راستای کار خود داشت. هر چیزی که از کارگاه آنها به بازار می آمد به خاطر کمال و سرسختی در طراحی اش که با بکار گیری ساده و منطقی مواد و قطعات همرا بود، به نظر ناشناخته می آمد. از این رو بوگاتی خود را در طراحی و کیفیت به یک برند تبدیل کرد.
بوگاتی قبل ها هدفش را جدا از اتومبیل روی ساخت قطار، کشتی و هواپیما متمرکز کرده بود. در سال 1933 اتوره به یک ماشین ریلی نوآورانه دست یافت که به دلیل عدم آلودگی بالا، سبکی، راحتی و سرعت مناسب جایگزین لوکوموتیو های بخار شد و بطور گسترده مورد پذیرش قرار گرفت. درست یک سال بعد یعنی در سال 1934 بوگاتی به سرعت 196 کیلومتر در ساعت برای این ماشین دست یافت.
در طی پنج سال بوگاتی با راه اندازی صدها واحد تولید ماشین های ریلی، این کارخانه را بطور وسیعی گسترش داد. در آن زمان برندهای جاودانه مشابهی در ساخت هواپیما و کشتی نیز توسط این سازنده ثبت شده بودند. شرکت بوگاتی حضور گسترده ای در مسابقات اتومبیل رانی گرند پریکس داشت و به موفقیت های بزرگی نیز دست یافت. در دهه های 20 و 30 رکوردهای بی نظیری توسط رانندگانی که از اتومبیل های بوگاتی استفاده می کردند در مسابقات به ثبت رسید. اولین باری که اتومبیل های بوگاتی وارد مسیر مسابقات شدند، چهار جایگاه اول را به خود اختصاص دادند و در طی پنج سال آینده دیگر ماشینی نبود که توان رقابت با بوگاتی را در گرند پریکس داشته باشد. اتومبیل های بوگاتی با به دست آوردن 2000 پیروزی در مسابقات داستان موفقیت بی نظیری را در عرصه اتومبیل رانی داشتند.
سقوط و افت توان شرکت از یک شوک شدید عاطفی به اتوره بوگاتی آغاز شد. و این زمانی بود که پسرش در سال 1939 بطور ناگهانی از دنیا رفت و از طرفی نیز کارخانه شان در مولشیم بر اثر بمباران های جنگ جهانی دوم به شدت تخریب شد. علی رغم شکست های بزرگ شخصی و کاری، اتوره بوگاتی برخلاف انتظار به سرعت تمام این شکست ها را جبران کرد و طراحی و ساخت اتومبیل های جدیدی را در برنامه اش قرار داد. آسیب و فاجعه نهایی برای شرکت مرگ اتوره در سال 1947 بود.
نام شرکت برای بار آخر در نمایشگاه اتومبیل پاریس در سال 1952 شنیده شد و پس از آن بوگاتی توسط شرکت های دیگر خریداری شد که اولین آنها هیسپانو سویزا در سال 1968 بود. سپس برند بوگاتی در دست کارآفرینی ایتالیایی به نام رومانو آرتیولی افتاد که این شرکت را با نام Bugatti Automobile Spa در سال 1987 ثبت کرد. درنهایت شرکت فلوکس واگن در سال 1998 صاحب امتیاز برند بوگاتی شد.
بوگاتی همچنان یکی از برترین برندهای اتومبیل سازی است چراکه این شرکت در طول تاریخ شکل گرفته است.