تلگرام توانست با ظاهر ساده، به کارگیری آسان و ویژگی های به دردبخور و هم چنین فیلتر بودن سایر پیام رسان ها سریعا به ابزار اصلی ارتباطات در کشور ما تبدیل شود. به طوریکه این روزها نمی توان کسی را پیدا کرد که از آن استفاده نکند. با توسعه این اپلیکیشن و اضافه شدن ویژگی های ساخت کانال و گروه؛ راه برای استفاده کسب وکارها از آن نیز هموار شد.
اما هنوز هم کسب وکارها با مشکلات بسیاری در زمینه فروش محصولات در تلگرام مواجه هستند. از جمله این مشکلات جذب کاربر، حفظ و نگهداری وی، کم بودن نرخ تبدیل و مواردی مشابه است که در ادامه شركت پگاه سيستم راه هايي را براي برطرف کردن این مشکلات ارائه می کند.
۱) کانال داشته باشیم یا گروه؟
کانال ها و گروه ها هر کدام برای اهداف خاصی ایجاد شده اند. زمانی که هدف شما فروش محصولات است ایجاد گروه می تواند نویز زیادی ایجاد و کاربران را آزار و اذیت دهد. همان طور که می دانید مدیریت یک گروه تلگرامی به هیچ وجه کار آسانی نیست و ممکن است برندینگ شما را برای همیشه نابود کند.
بنابراین اگر هدف شما در تلگرام فروش محصولات است، از کانال ها بهره بگیرید. البته مطمئن شوید که هدف خود را درست انتخاب کرده باشید. بسیاری از کسب وکارها اهداف مختلفی هم چون آگاهی از برند، افزایش ترافیک، افزایش وفاداری مشتریان و … دارند. قبل از شروع به راه اندازی کانال مطمئن شوید که هدف شما فقط فروش محصول است و هیچ هدف دیگری ندارید.
۲) متناسب بودن هدف با محتوای کانال شما
حال که هدف شما کاملا واضح و مشخص است، باید استراتژی محتوای کانال خود را مشخص کنید. بسیاری از افراد به هنگام راه اندازی کانال خود پست های فان، آموزشی و مناسبتی تولید می کنند تا مخاطب جذب کنند و مابین پست ها یک پست فروش نیز ارسال می کنند. این کار هم از لحاظ روانشناسی و هم از لحاظ استراتژیک اشتباه بزرگی محسوب می شود.
وقتی کاربر با هدف خواندن پست های فان وارد کانال شما می شود و سپس پست های فروش مشاهده می کند، حس خوبی نسبت به کانال شما نخواهد داشت. هم چنین ارسال پست هایی با موضوعات مختلف باعث می شود که کانال شما یکنواخت و حرفه ای دیده نشود.
بنابراین قبل از هر کاری باید استراتژی فعالیت در کانال تلگرام خود را بر اساس مواردی که گفتیم مشخص کنید. البته ما به هیچ وجه نمی گوییم فقط پست فروش ارسال کنید، بلکه منظور این است که سایر پست ها نیز در راستای فروش باشند. به عنوان مثال، اگر شما محصولاتی مارک دار می فروشید می توانید مابین پست های فروش خود راجع برند، تاریخچه و اخبار جدیدشان بنویسید.
با این شیوه نه تنها تعداد مخاطبان کمتری به کانال شما عضو نخواهند شد، بلکه تعداد زیادی عضو خواهند شد و آن ها دقیقا مخاطبان هدف شما خواهند بود.
۳) ارائه توضیحات کافی در رابطه با کانال و هدفش
اگر به رفتارهای خود حین جوین شدن به گروه ها توجه کنید، متوجه می شوید که اولین کاری که می کنید مراجعه به بخش توصیف گروه یا کانال و مطالعه توضیحات آن است. شما با تعداد محدودی کاراکتر در این بخش مواجه هستید، همین محدودیت می تواند به شما کمک کند تا خلاقانه ترین و بهترین توضیحات را در آن بخش ارائه کنید.
۴) ارائه بهترین پست ها با ویژگی های گرافیکی
حال که توانستید کاربرانی را به کانال خود جذب کنید، باید با محتوای جذاب توجه آن ها را به کانال خود جلب کنید تا قصد ترک کردن آن را نداشته باشند. تصاویر جذاب از محصولات، توضیحات کافی، قیمت می تواند نقش موثری در حفظ و نگهداری کاربران تان داشته باشد.
هم چنین شما باید زیر تصاویر، آدرس خرید محصولی که قرار داده اید، هم چنین آدرس کانال تان را قرار دهید. در واقع، شما باید سعی کنید تا کاربر کمترین زحمت را برای خرید متحمل شود.
۵) اسپم نباشید
یکی از اشتباهاتی که کسب وکارها در کانال تلگرام خود مرتکب می شوند، اینست که اغلب بازاریابی را با اسپم کردن اشتباه می گیرند. اگر شما می خواهید به فروش محصولات در تلگرام اقدام کنید، لازم نیست هر لحظه پست ارسال کنید، بلکه می توانید یک محصول را ارسال کنید و از علاقه مندان برای دیدن محصولات بیشتر به سایت خود دعوت کنید.
البته ممکن است شما فروشگاه اینترنتی نباشید و فقط یک محصول داشته باشید، در چنین شرایط استراتژی محتوای شما باید ترکیبی از افزایش آگاهی از برند و فروش باشد و کلا پست های متفاوتی منتشر کنید.
۶) تبلیغ کنید
هر چقدر هم تلاش کنید، بدون تبلیغات نمی توانید سریعا کاربران هدف خود را جذب کنید و به فروش محصولات در تلگرام بپردازید. لذا باید در کانال ها و یا گروه هایی که با موضوع کسب وکار شما در حال فعالیت هستند، تبلیغ کنید. برای این کار بهتر است لیستی از کانال های مرتبط با کسب وکار خود تهیه کنید، استراتژی های آن ها را بررسی کنید، در صورتی که مطمئن شدید کاربران هدف شما هستند، برای تبلیغ اقدام کنید.
۷) پشتیبانی ۲۴ ساعته داشته باشید
کانال های تلگرامی تنها مشکلی که دارند این است که ارتباط یک طرفه ایجاد می کنند، بنابراین باید به کاربران خود برای پرسیدن سوال و ارتباط با شما راهکاری ارائه کنید. شما می توایند یک تیم ارتباط با مشتری داشته باشید و یوزر(@…) آنها را در اختیار مشتریان قرار بدهید. می توانید این یوزرها را در بخش توضیحات ابتدایی کانال وارد کنید تا پیدا کردن آن ها آسان باشد.
منبع: آي بازاريابي