ديجي كالا چگونه دیجی کالا شد؟

داستان شکل گیری دیجی کالا به سال ۱۳۸۳ بر می گردد و با دو برادر به نام های سعید و حمید محمدی آغاز می شود. این دو برادر علاقه بسیار زیادی به عکاسی داشتند و

داستان شکل گیری دیجی کالا به سال ۱۳۸۳ بر می گردد و با دو برادر به نام های سعید و حمید محمدی آغاز می شود. این دو برادر علاقه بسیار زیادی به عکاسی داشتند و برای همین تصمیم به خرید یک دوربین دیجیتال گرفته بودند. اما اطلاعات کافی در این زمینه نداشتند. بنابراین به جستجو در منابع و سایت های فارسی پرداختند. اما بعد از آنکه به کل از پیدا کردن مطلب فارسی خوب در این زمینه ناامید شدند، به سراغ سایت های معتبر خارجی رفتند و به این ترتیب بود که توانستند دوربین مورد نظر خود را انتخاب کنند. حالا تنها کاری که باید می کردند این بود که به خیابان جمهوری بروند و این دوربین را به صورت حضوری بخرند. (متاسفانه آن روزها دیجی کالایی در کار نبود تا بتوانند این دوربین را به صورت آنلاین سفارش دهند.) در ادامه با شركت پگاه سيستم همراه باشيد.

جرقۀ یک ایده تجاری

بعد از کمی پرس و جو، بالاخره یک فروشگاه پیدا شد که مدل مورد نظر را داشته باشد. آنها خرید خود را از این فروشگاه انجام دادند و با خوشحالی به خانه آمدند. اما بعد از مدتی، متوجه یک موضوع ناخوشایند شدند… خب، اصلاً چرا من این داستان را برای شما بازگو کنم؟ آن هم وقتی که می توانیم این داستان را از زبان خود آنها بشنویم:

بعد از چند روز استفاده، احساس کردیم این دوربین اشکال دارد. نمی دانستیم اشکال کار کجاست، اما تصاویر ثبت شده با نمونه عکس هایی که از این دوربین در اینترنت دیده بودیم تفاوت داشت. بعد از مدتی فهمیدیم چرا… مشکل به لنز دوربین مربوط میشد. لنز روی دوربین دست دوم و تعمیرشده بود.

این اتفاق برای ما دو تجربه با خود داشت. یک تجربۀ ناخوشایند از خرید سنتی و یک تجربۀ خوشایند به خاطر اطلاعاتی که از طریق اینترنت کسب کرده بودیم. و این تجربه ها تبدیل به جرقۀ یک ایده تجاری برای ما شدند.

بگذارید یکبار دیگر این حرف را به زبان خودمان برایتان بازگو کنم: هر چند نبود یک فروشگاه معتبر برای آنها یک تجربه تلخ محسوب میشد، اما همزمان فهمیده بودند که تولید محتوای مفید و با کیفیت چقدر می تواند به مشتری کمک کند.

خب حالا بیایید یک سال در زمان جلو برویم، یعنی سال ۱۳۸۵:

سال ۱۳۸۵ شروع کردیم به مطالعه در حوزۀ دیجیتال و به این ترتیب، مدل تجاری دیجی کالا حول محور نقد و بررسی و فروش اینترنتی کالای دیجیتال شکل گرفت. ما می خواستیم همزمان، هم به بالا رفتن سطح اطلاعات مخاطب خود کمک کنیم تا بتواند مانند یک متخصص کالاها را بررسی کند، هم یک فروشگاه معتبر باشیم تا او بتواند به شیوه درست، اصولی و امروزی خرید خود را انجام دهد.

با این ایده، دیجی کالا با گروه محصولی موبایل و دوربین عکاسی شروع به کار کرد، با یک تیم کوچک و سختکوش که در مجموع هفت نفر بود. کار را در آپارتمان اداری برادر بزرگترمان در خیابان سعدی شروع کردیم و یک سال در آنجا فعالیت داشتیم. در این مدت شاهد آن بودیم که به تدریج و با سرویس های متفاوتی که هر روز ارائه می دادیم، بازدید سایت بالا می رفت و استقبال بیشتری از دیجی کالا می شد.

اما دیجی کالا چگونه موفق شد؟

حمید محمدی در همین مصاحبه (در سال ۹۲) گفته است که بیش از ۸۵% از خرده فروشی های بازار آنلاین ایران از طریق دیجی کالا انجام می شود. هفته نامه اکونومیست نیز (کمی بعد از این مصاحبه) ارزش سایت دیجی کالا را تقریباً معادل ۱۵۰ میلیون دلار برآورد کرده است (پیشنهاد می کنم نمودار اکونومیست در مورد ارزش شرکت های اینترنتی کشورهای مختلف را از دست ندهید. همچنین بد نیست بدانید که کافه بازار و آپارات در این نمودار جایگاه دوم و سوم را کسب کرده اند.) البته خودِ برادران داستان ما ادعا دارند که ارزش شرکت آنها بیش از اینهاست. اما مساله ما در این مقاله، ارزش دیجی کالا نیست، بلکه می خواهیم ببینیم چگونه توانسته است به عنوان یک کسب و کار اینترنتی تا این حد موفق عمل کند.

دیجی کالا چگونه از یک گروه 7 نفری به یک شرکت با بیش از 1000 کارمند تبدیل شد؟

پس اگر شما هم کنجکاو هستید بدانید که در این ده سال دیجی کالا با چه رویکردی توانسته از یک گروه هفت نفری تبدیل به بزرگترین سایت خرید و فروش اینترنتی ایران با بیش از ۱۰۰۰ پرسنل شود، با ما همراه باشید تا نگاهی به استراتژی بازاریابی دیجیتال آنها بیندازیم و نظرِ خود این دو برادر را در رابطه با آن بشنویم.

استراتژی کلی دیجی کالا

قبل از هر چیز بهتر است نگاهی کلی به رویکرد تجاری دیجی کالا داشته باشیم. برای این منظور پیشنهاد می کنم به سراغ مصاحبه سایت Forbes با این دو برادر برویم. در بخشی از این مصاحبه، رویکرد کلی سایت دیجی کالا به اين صورت آ,ده است:

هدف ما داشتن یک وب سایت با اطلاعات وسیع و نقدهای کامل از محصولات الکترونیکی، و در کنار آن، ارائه یک تجربه خرید خوب به مشتری بود. ایده این بود که ترکیبی از سایت های CNET و Amazon داشته باشیم. فکر می کردیم لازم است هر دو مدل تجاری در دیجی کالا پیاده شود، چون که هر دو از مشکلات جدی ایرانی ها محسوب می شدند.

همچنین بد نيست بدانيد که دیجی کالا زمانی پا به عرصه اینترنت گذاشت که ایرانی ها با ایدۀ شفافیت، بازگشت هزینه، و بررسی درست محصولات بیگانه بودند و هدف از راه اندازی آن، ایجاد تغییر در این فضا بوده است. فکر می کنم این توضیحات برای نشان دادن رویکرد اصلی دیجی کالا واقعاً کافی باشد. به خصوص این نکته که دیجی کالا در حقیقت ترکیبی از ایده های دو سایت CNET (که به صورت تخصصی به بررسی کالاها می پردازد) و Amazon (بزرگترین و معتبرترین فروشگاه آنلاین دنیا) بوده است. در پایان نیز بد نیست توجه شما را به شعار این شرکت یعنی بررسی، انتخاب و خرید کالا جلب کنم.

 

منبع: وبلاگ نوين

پشتیبانی
پشتیبانی راهنمایی و پشتیبانی نرم‌افزارهای پگاه‌سیستم.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

فروش
مشاوره تخصصی، ارائه راه‌کارهای نرم‌افزاری مالی و سازمانی.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

ایمیل
با آدرس پست الکترونیک پگاه‌سیستم مکاتبه فرمایید
info@pegahsystem.com

نشانی
تهران، سهروردی شمالی – خیابان هویزه شرقی – نرسیده به خیابان شریعتی – پلاک ۱۸ – واحد ۱
تلفکس :۴۱۳۶۷۰۰۰-۰۲۱