هر روزه ما صدها نوع مختلف از احساس و هیجان را در درون خود تجربه می کنیم که هر یک هم دارای ویژگی های خاص خود است و البته همگی تفاوت های بسیار اندکی و ناچیزی با یکدیگر دارند و البته مختص موقعیت های اجتماعی هستند که در درون ما شکل می گیرند.
البته بر اساس تحقیقات علمی ثابت شده که طیف این احساسات خیلی هم پیچیده نیست و تنها در 4 حس خوشحالی، ناراحتی، ترس/شگفتی و عصبانیت/نفرت خلاصه می شود. اما همان طور که مادران ما قادر به تهیه انواع و اقسام طعم و مزه های مختلف از ترکیب تنها چند طعم ساده هستند، در اینجا هم این احساسات مادر (پایه) به راحتی با یکدیگر ترکیب شده و سطوح احساسی مختلفی را در درون ما شکل می دهند.
در این مطلب نگاهی کوتاه خواهیم داشت به هر یک از این احساسات پایه، چگونگی شکل گیری آن ها در مغز و اینکه چگونه می توانند منجر به انگیزش ما برای داشتن رفتارهای شگفتی ساز در ما شوند.
خوشحالی موجب می شود تا تمایل به اشتراک گذاری پیدا کنیم
اولین رفتار احساسی که هر انسانی از خودش بروز می دهد پاسخ دادن به لبخند مادر با لبخند دیگری است. مطمئناً شادی و سرور به طور ثابت و مشترک در بین همه ما انسان ها وجود دارد.
قشر پیش پیشانی در نیمکره چپ مغز درواقع جایی است نشانه هایی از خوشحالی مانند مثبت اندیشی و بازگشت از حالت ناراحتی وجود دارد.
به غیراز خوب و خوشحال کردن ما . . . شادی همچنین می تواند موجب انگیزش برای داشتن رفتاری در ما باشد. احساساتی که در مغز و بدن ما در ارتباط با خوشحالی طبقه بندی می شوند شامل لیست بلندی هستند که 10 مورد مهم تر و اول آن ها به قرار زیر است:
1-سرگرمی 2- علاقه 3- شگفتی 4- خوشحالی 5- لذت 6- خوشی 7- سرور 8- امید 9- مهربانی 10- هیجان
جونا برگر، پروفسور بازاریابی در دانشگاه دولتی پنسیلوانیا، با بررسی و مطالعه بیش از 7000 مقاله از روزنامه نیویورک تایمز به این نتیجه رسیده است هرقدر مقاله ای محتوایی مثبت تر داشته باشد، احتمال اشتراک گذاری و انتشار ویروسی آن توسط مخاطبین بیشتر و بیشتر می شود.
ناراحتی موجب می شود تا با دیگران ارتباط برقرار کرده و با آن هم حسی کنیم.
ناراحتی از آنجایی که نقطه مقابل خوشحالی تعریف می شود، در مغز موجب روشن شدن و فعالیت بیشتری از آن نواحی مغز می شود که خوشحال شدن هم آن ها را فعال می کند.
اما وقتی که فرد احساس ناراحتی بکند، مغز برخی هورمون های خاص را در درون خود ترشح می کند. این هورمون ها عبارت اند از کورتیزول که از آن تحت عنوان هورمون استرس هم نام برده می شود و همچنین اکسی توسین که موجب ارتباط و هم حسی با دیگران می شود. در تحقیقات مختلفی که در این رابطه انجام شده، مشخص شده افرادی که مقدار بیشتری از هورمون اکسی توسین در مغز آن ها ترشح می شود، به موجب همدردی پول بیشتری را به فرد مصیبت زده هدیه می دهند.
این تحقیقات همچنین به این موضوع اشاره دارد که توانایی هورمون اکسی توسین برای ایجاد هم حسی و درک متقابل از دیگران همچنین موجب مهربانی و اعتماد به دیگران می شود. به همین دلیل است که در اغلب تبلیغات مربوط به کاغذ توالت، از نوزادان و توله سگ استفاده می شود، چراکه این دو موجود موجب ترشح هورمون اکسی توسین در مغز شده و منجر به افزایش اعتماد فرد به محصول یا برند و در ادامه افزایش فروش می دهند.
ترس/شگفتی ما را مستأصل کرده و وادار به چسبیدن به چیزی می کند
باوجودآنکه آن دسته از افرادی که مستعد ابتلا به اضطراب، ترس و افسردگی هستند، همچنین دارای نرخ بیشتری از فعالیت در قشر جلویی نیمکره راست مغز هم هستند، احساس ترس در مغز عموماً توسط بخش کوچک و بادامی شکلی در مغز به نام آمیگدالا کنترل می شود.
آمیگدالا در مغز انسان کمک می کند تا میزان اهمیت هر رویداد ترسناک را تعیین کرده و چگونگی پاسخ دادن به آن (فرار یا مبارزه) را تعیین می کند. اما ترس موجب شکل گیری پاسخ دیگری هم در مغز می شود که برای بازاریابان جالب است.
مصرف کنندگانی که در حین تماشای یک فیلم تجربه ای ترسناک داشته اند، عموماً وابستگی و حس نزدیکی بیشتری با برند نشان داده شده یا در دسترس خودشان پیدا می کنند و این شدت این وابستگی از دیگر احساسات مانند ناراحتی یا خوشحالی به مراتب بیشتر است.
این تئوری بدین شکل است که زمانی که ما می ترسیم، نیاز به اشتراک گذاری این تجربه با دیگران داریم – و اگر هیچ کس در نزدیکی ما نباشد، حتی یک برند غیرانسانی هم می تواند این جای خالی را پر کند و موجب افزایش وابستگی به برند شود.
عصبانیت/ انزجار ما را سرسخت تر می کند
غده هیپوتالاموس مسئول عصبانیت و همچنین بسیاری از دیگر نیازهای پایه مانند گرسنگی، تشنگی، پاسخ به درد و رضایت جنسی است.
درحالی که عصبانیت می تواند موجب شکل گیری احساسات دیگر مانند تجاوز به حقوق دیگران شود، همچنین می تواند منجر به شکل گیری شکل خاصی از سرسختی شود.
در این رابطه مطالعه ای انجام شده که در آن از دو گروه از افراد خواسته شده بود تا مقاله ای بی طرف را در رابطه با خطرات و مزایا تکنولوژی مطالعه کنند. بدنه مقاله برای هر دو گروه یکسان بود. اما یک گروه در پایان نظرات مؤدبانه ای برایشان درج شده بود و گروه دیگر نظرات بسیار بد و زننده و علیه تکنولوژی حتی در برخی موارد با استفاده از زبان زشت و زننده را داشتند.
نظرات بد نوشته شده در پایین این مقاله موجب شده بود تا افرادی که خود نظری برخلاف استفاده از تکنولوژی داشتند، بر نظر خود پافشاری کنند و همچنین برعکس آن هایی که موافق بودند هم با خواندن نظرات بد و زننده بر دیدگاه خود تأکید بیشتری می کردند. این حالت در افرادی که نظرات مثبت و در تائید تکنولوژی را دریافت کرده بودند، هیچ تغییر رفتاری را ایجاد نکرده بود.
چرا احساسات در مقوله بازاریابی اهمیت پیدا می کنند
تمام این موارد چه چیزی را به ما آموزش می دهند، به عنوان بازاریاب یا مصرف کننده محتوا در شبکه های اجتماعی. این احساسات به طورکلی دارای اهمیت بسیار زیادی در بازاریابی هستند حتی بیش از چیزی که بیش تر تصور می شد.
با مطالعه بانک اطلاعات کمپین های تبلیغاتی، مشخص شده است که تبلیغاتی که در آن ها از عامل احساسی استفاده شده است، تاثیرگذاری دو برابری نسبت به آن دسته از تبلیغات داشته اند که عامل منطق و استدلال در آن ها بیشتر بوده است.
این موضوع بر این اصل اظهارشده توسط دانشمندان صحه می گذارد که مردم اول احساس می کنند و سپس در مرحله بعدی فکر می کنند. به عبارتی مغز احساسی ما برای پردازش اطلاعات حسی به یک پنجم زمان لازم برای پردازش همان اطلاعات توسط مغز شناختی ما دارد.
و البته از آنجاکه احساسات همچنان وابسته به فرآیندهای تکاملی پایه ای – مانند تشخیص ترس یا عصبانیت – است که موجب بقاء ما برای قرن های متمادی شده اند، همواره به شکلی برنامه ریزی شده ایم که توجه خاصی به آن ها داریم.
منبع: آي بازاريابي