صنعت کامپیوتر مملو از شخصیت های بزرگ و داستان های عجیب است.
اما یکی از این داستان ها به مرور به یک افسانه بدل شده است. این داستان، سرگذشت یکی از پیشکسوتان دنیای نرم افزار است که فرصت بزرگی را از دست داد. گری کیلدال کسی بود که می توانست سیستم عامل اولین کامپیوتر شخصی IBM را تأمین کند و در رقابت با بیل گیتس و مایکروسافت، کنترل آینده تکنولوژی را به دست بگیرد. ولی این بخت را از دست داد.
ماجرا از این قرار بود که در یک روز سرنوشت ساز تابستانی در سال 1980، سه (آی. بی. ام)ی محافظه کار به دیدار یک گروه از برنامه نویسان هیپی در شرکت Digital Research INC می رفتند و امیدوار بودند که بتوانند مجوز سیستم عامل پیشتاز صنعت این شرکت، به نام CP/M را بگیرند.
در عوض، گری کیلدال، آدم های آی.بی.ام را رها کرد و سوار بر هواپیمایش به تعطیلا ت رفت. آی .بی. امی ها هم با دلخوری از این موضوع، به سراغ بیل گیتس و سیستم عاملش رفتند. این حکایت آن قدر تکرار شده که اگر به کسی بگویید: روزی که گری کیلدال با هواپیمایش رفت، بقیه داستان را خودش می داند. اگر این اتفاق نمی افتاد، چه می شد. اگر آی.بی.ام و مایکروسافت، از یک ثروت هنگفت، ولی از اعتبار بزرگی در انقلاب کامپیوتر محروم نمی کردند؟ این فرضیه اصلی یکی از بخش های کتابی است به نام «آمریکا را آن ها ساختند»؛
با این که سایر نویسندگان مطالب فنی ماجرا های کیلدال را مطرح کرده اند، اما ایوانز بخش مربوط به کیلدال را بر اساس خاطرات 226 صفحه ای خود کیلدال نوشته که هیچ وقت منتشر نشده است. کیلدال این خاطرات را درست قبل از مرگش در سال 1994 نوشته بود. اوایل به نظر می رسید کیلدال بهترین کسی است که می شد آینده صنعت نوپای کامپیوتر را در چشمان او جستجو کرد. اما کم کم که به اواخر عمرش نزدیک شد، سر از میخانه ها در آورد و گرفتار الکل شد تا این که در سن 52 سالگی دار فانی را وداع گفت.
شکی نیست که کیلدال یکی از پیشتازان این صنعت بوده است. او با ابداع اولین سیستم عامل ریزکامپیوترها در اوایل دهه 1970، امکان ساخت اولین کامپیوترهای شخصی را برای شرکت ها و علاقه مندان فراهم کرد. صرف نظر از مسائل قانونی، سیستم عامل اولیه داس مایکروسافت تا حدودی بر مبنای سیستم عامل CP/M کیلدال نوشته شد.
کیلدال چگونه باخت؟
21 آگوست 1980: آی. بی. امی ها به دیدن بیل گیتس رفتند و طرح های خود را برای کامپیوترهای شخصی آینده بازگو کردند. آی. بی. امی ها متوجه شدند که گیتس نمی تواند سیستم عامل مورد نظر آن ها را تأمین کند. گیتس آن ها را به گری کیلدال و شرکت دی.آر.آی ارجاع می دهد که سیستم عاملی به نام CP/M دارد.
22 آگوست 1980: آی .بی. امی ها در پاسیفیک گرو، به دیدن دوروتی مک ایون، همسر کیلدال و مدیر بازرگانی دی.آر.آی می روند. آی. بی .امی ها می گویند: نتوانستند بر سر یک قرارداد بدون رویت با مک ایون به توافق برسند و کیلدال را هم ملاقات نکردند. اما کیلدال در خاطراتش می گوید: آی. بی. امی ها را دیده و با آن ها به یک توافق شفاهی رسیده که مجوز CP/M را به آن ها بدهد.
28 آگوست 1980: گیتس با عقد یک قرارداد مشاوره با آی. بی .ام متعهد می شود برای کامپیوترهای شخصی نرم افزار بنویسد. سپس سیستم عامل کیو.داس را که شبیه به CP/M بود، به قیمت 50 هزار دلار می خرد. مایکروسافت کیو.داس را دستکاری می کند، نامش را به داس تغییر می دهد، و مجوز آن را به آی. بی .ام واگذار می کند.
21 جولای 1981: کیلدال با آی.بی.ام درگیر می شود. او مدعی است داس کپی رایت CP/M را نقض کرده است. او قبول می کند از آی.بی.ام شکایت نکند و آی.بی.ام هم تعهد می دهد در کامپیوترهای شخصی، از سیستم عامل CP/M استفاده کند.
12 آگوست 1981: آی.بی.ام با اعلام ورود پی سی خود، CP/M را به مبلغ 240 دلار و داس را به مبلغ فقط 40 دلار عرضه می کند. داس خیلی زود CP/M را از دور بیرون می راند و به عنوان سیستم عامل استاندارد کامپیوترهای شخصی، موقعیت خود را تضمین می کند.
اگر کیلدال آن روز به توافقی هم رسیده باشد، توافق زیاد محکمی نبوده است. سمز می گوید: کمی بعد در منطقه پاسفیک گرو به دیدن کیلدال رفته است. اما به توافقی نرسیده اند. در همین زمان ها، او یک بار دیگر گیتس را دیده است. هم سمز و هم گیتس از سیستم عاملی که پاترسون در شرکت کامپیوتری سیاتل ساخته بود، خبر داشتند. آن طور که سمز حکایت می کند: «گیتس گفت: خودت می خواهی کیو.داس را بگیری یا دوست داری من این کار را بکنم؟ و من هم گفتم هر جور شده خودت این کار را بکن». گیتس برنامه پاترسون را با بهای50 هزار دلار خرید و اسمش را داس گذاشت. کمی آن را تغییر داد و با مبلغی اندک به ازای هر نسخه، مجوز آن را به آی.بی.ام واگذار کرد.
منبع: كارآفريني