بسیاری از صاحبان کسب و کارها، با مفهوم مدیریت کسب و کار آنلاین آشنایی درستی ندارند. آنها فکر می کنند مدیریت کسب و کار آنلاین همان دستیاری مجازی است. هر چند این دو مفهوم تا حدودی یکسان هستند ولی تفاوت هایی نیز بین آن ها وجود دارد. زیرا برای هر دوی این فعالیت های مجازی حرفه ای، وظایف مشخصی تعریف شده است. که این تفاوت ها به کسب و کار مورد نظر بستگی دارد. ما در این مطلب سعی کرده ایم تا حدودی صاحبان کسب و کار را با این مفاهیم و تفاوت ها آشنا کنیم؛ با شركت پگاه سيستم همراه باشيد.
به بیانی ساده، وظیفه مدیریت کسب و کار آنلاین معادل با مدیریت یک شرکت و وظیفه دستیاری مجازی معادل با یک دستیار اجرایی می باشد. پس در کسب وکار آنلاین، مدیریت کسب و کار آنلاین و دستیار مجازی، مکمل یکدیگرند. معمولا وقتی یک کسب و کار تازه شروع به فعالیت می کند، مشتریان کمی دارد، از این رو از روش های بازاریابی ساده ای استفاده می کند و به بودجه ی محدودی برای بازاریابی دسترسی دارد. در چنین شرایطی استخدام فردی به عنوان دستیار مجازی برای این کسب و کار بسیار کارآمد خواهد بود. زیرا دستیار مجازی برنامه های روزانه ای در نظر می گیرد و به کمک این برنامه به تقویت پایه های اصلی کسب و کار مورد نظر می پردازد. بنابراین می توان گفت برای رشد و توسعه کسب و کارهای نوپا، در نظر گرفتن دستیار مجازی کافی است.
حال کسب و کاری را درنظر بگیرید که تا حد زیادی پیشرفت کرده است. چنین کسب و کاری طبیعتا مشتریان زیادی دارد، درآمد نسبتا بالایی دارد و برنامه ها و پیشنهادات بسیاری برای مدیریت صحیح نیاز دارد. در چنین شرایطی صاحب کسب و کار با وظایف و فعالیت های بسیار متنوعی روبرو می شود.
در این حالت ممکن است کسب و کار شما با یکی از شرایط زیر روبرو باشد:
۱) سیستم کافی و لازم را برای دسترسی به کارایی بالا در اختیار ندارید، ولی نمی توانید زمانی برای رسیدگی به این موضوع اختصاص دهید.
۲) فعالیت های بسیاری در کسب و کار شما انجام می گیرد ولی شما از جزئیات آن ها اطلاعی ندارید.
۳) محول کردن کار به دستیاران مجازی، طراحان وب سایت، طراحان گرافیکی و چک کردن مداوم فعالیت های آن ها.
۴) نداشتن تخصص کافی شما و یا اعضای تیم برای داد و ستد آنلاین.
در صورتی که در این چنین موقعیت هایی قرار بگیرید، به عنوان مدیر یک کسب و کار آنلاین دستپاچه می شوید و ممکن است احساس یاس و ناامیدی سراغ شما بیاید. از سوی دیگر نیز به علت کمبود زمان، پیاده سازی پروژه هایی که درآمدزایی زیادی برای کسب و کار شما ایجاد می کنند، امکان پذیر نخواهد بود. در چنین زمانی است که مدیریت کسب و کار آنلاین، اهمیت می یابد.
مدیریت کسب و کار آنلاین بین صاحبان کسب و کار و اعضای تیم قرار می گیرد. مدیران کسب و کار آنلاین، تفکر استراتژیک دارند. بنابراین می توانند چشم انداز بلند مدتی برای کسب و کار شما تعریف کنند. گام بعدی این مدیران نیز تبیین برنامه ای قدم به قدم به منظور رسیدن به چشم انداز برای اعضای تیم کسب و کار شما خواهد بود. در ادامه وظایف مدیریت کسب و کار آنلاین را با هم می بینیم. آگاهی از این وظایف دید صحیحی را در اختیار صاحبان کسب و کار قرار می دهد.
۱) مدیریت پروژه: راه اندازی یک برنامه آنلاین و پرتال عضویت.
۲) مدیریت عملیاتی: اطمینان از کارکرد داد و ستد آنلاین کسب و کار و عملکرد صحیح بازاریابی آنلاین.
۳) مدیریت آمار: آماریابی دقیق در کسب و کار به منظور شناسایی خدمات پرطرفدار و ناموفق.
۴) مدیریت کارکنان: تعریف وظایف روزانه تعضای تیم کارکنان کسب و کار و رسیدگی به آن ها.
در شرایطی که این وظایف به مدیریت کسب و کار آنلاین محول شوند. شما به عنوان صاحب کسب و کار زمان خالی بیشتری در برنامه خود خواهید داشت. بنابراین می توانید از این زمان اضافی استفاده کنید و نمرکز خود را روی پیشرفت کسب و کارتان معطوف کنید. در نتیجه چشم انداز کسب و کارتان، محقق می شود و به هدفتان خواهید رسید.
باید بدانید که مدیریت بازاریابی آنلاین (Online Business Management) به اختصار OBM نیز نامیده می شود. و تعریف اصولی آن بدین شرح است: یک پشتیبانی مجازی حرفه ای، که کسب و کارهای آنلاین را مدیریت می کند. این مدیریت شامل مدیریت روزانه پروژه ها، فعالیت ها، اعضای تیم و آمارهاست.
جالب است بدانید که در صورتی که با نقش ها و وظایف مختلف در دنیای بازاریابی دیجیتال آشنا شوید، می توانید نیاز های کسب و کارتان را شناسایی کنید و در زمان مناسب افراد مورد نیاز را در تیم خود به کار بگیرید. از سوی دیگر نیز با داشتن تیمی که درک بالایی نسبت به استراتژی های بازاریابی و جزئیات کسب و کار درک بالایی دارد، شانس بسیار بالایی برای پیشرفت و موفقیت خواهید داشت.
منبع: آي بازاريابي