چالش های مشارکت سازمانی برای رسیدن به نوآوری

  در امر کسب‏وکار، پیروزی اغلب به مساله سرعت در انجام کارها، بازارها و پیشنهادهای جدید برمی‏گردد و نه تعلل و کندی در کار. این موضوع در واقع مشکلی است که بسیاری از شرکت ها

 

در امر کسب‏وکار، پیروزی اغلب به مساله سرعت در انجام کارها، بازارها و پیشنهادهای جدید برمی‏گردد و نه تعلل و کندی در کار. این موضوع در واقع مشکلی است که بسیاری از شرکت ها در تعامل با شرکا برای به اشتراک گذاشتن منابع، دانش و خلق محصول و خدمات جدید با آن مواجه هستند اما برای بسیاری از رهبران سازمانی (85 درصد مطابق با نظرسنجی شرکت Accenture) نیز نوآوری باز (Open innovation) در برنامه های استراتژیک چالش برانگیز است. چالش های قابل ملاحظه ای در راه شراکت شرکت های بسیار بزرگ و کوچک وجود دارد. به طور مثال، فرهنگ و نگرش ناهمسان در انتخاب رویکرد مناسب نسبت به مساله حق مالکیت معنوی و نگرانی های متفاوت در تقسیم ریسک، ازجمله این امور هستند. این موضوع نشان می دهد که دست یافتن به اهداف استراتژیک شراکت های این چنینی امری ساده نیست.

در یک نظرسنجی که 200 مورد از همکاری های نوآورانه بین شرکت های بزرگ و کوچک را بررسی کرده است، (100 مورد در ایالات متحده، 50 مورد در چین 50 مورد در هند) تفاوت رویکرد در نحوه رسیدگی و برطرف کردن این چالش در مدیران ارشد شرکت های بزرگ کاملا مشهود است. مدیران این شرکت ها رفتاری منفعلانه از خود نشان داده اند و کنترل شدید در مرحله مذاکرات اعمال نکرده اند و سپس در زمانی که ناهمسانی های فرهنگی، عملیاتی و استراتژیک رخ داده، حل این مشکل را به تیم نوآوری سپرده اند.

این شیوه نشان دهنده ذهنیتی است که ابتدا کار را انجام می دهد و سپس در حین انجام کار سعی در برطرف کردن مشکلات دارد. هرچند این امر ممکن است غیرمعقول به نظر نرسد، اما آمار نشان می دهد که تنها 38 درصد از کسانی که چنین رویکردی را اتخاذ کرده اند، اعتقاد دارند که با شراکت در نوآوری به اهداف استراتژیک خود دست یافته اند، به راستی چنین یافته هایی دلگرم کننده نیستند. آمارها نشان می دهند با حمایت فعال مدیران ارشد دستیابی به اهداف استراتژیک در این حوزه تا 68 درصد می تواند افزایش یابد. اما خبر بد این است که تنها 14 درصد از شرکت های مورد مطالعه، در مقوله شرکت هایی با این مدیران فعال قرار می گیرند. نگاه دقیق تر به داده های تحقیق ما نشان می دهد که بین شرکت ها با رویکرد فعال و غیر فعال سه تفاوت کلیدی وجود دارد.

1) مدیران عامل شرکت های بزرگ در مقاطع بحرانی حضور دارند

اذعان به این موضوع که در ابداعات تاثیرگذار، مدیران عامل دخالت دارند امری بسیار رایج است، اما در عمل در واقع چنین چیزی امکان پذیر نیست چراکه مدیران عامل نمی توانند در هر زمان و مکانی حضور داشته باشند. از یافته های مطالعاتی ما آن است که مدیران عامل شرکت های بزرگ مورد نظر همواره در نقاط حساس و کلیدی حضور داشته اند. اکنون موضوع یافتن شریک در نوآوری باز را درنظر بگیرید. در شرکت های فعال تقریبا 80 درصد از فعالیت های مهم را مدیران عامل بر عهده می گیرند، اما در مقابل مشاهده می شود که شرکت های منفعل بیشتر به مدیران بخش تحقیق و توسعه یا تکنولوژی وابسته هستند. در 40 درصد از گروه های فعال مدیریتی، مدیران عامل نقش فعال را در بخش نوآوری بر عهده داشته و همواره مرکزیت خود را حفظ کرده اند و در دیگر گروه ها مدیران ارشد یا نقشی منفعلانه و مبهم داشته اند یا اینکه اصلا حضور نداشته اند.

2) تمرکز بر استعداد های کارآفرینی به جای تکنولوژی

شرکت های غیرفعال عمده تمرکز خود را بر دسترسی به تکنولوژی های جدید قرار داده اند و 72 درصد از چنین شرکت هایی این روند را نتیجه متقاعد کننده و مطلوب همکاری با شرکت های کوچک با تکنولوژی بالا می دانند. اما در مقابل تنها 50 درصد از مدیران فعال این نتیجه را متقاعد کننده دانسته و بیشتر متمرکز بر همکاری با کارآفرینان مستعد بوده اند. 65 درصد از این مدیران این روند را رضایت بخش تلقی کرده اند که در مقابل شرکت های غیرفعال نرخ عمدتا بالاتری است. در این موضوع نکته آموزنده این است که شرکت هایی که افق دیدشان فراتر از ضرورت ها است، تمرکز خود را نه تنها بر تکنولوژی های جدید قرار می دهند، بلکه استعداد های کارآفرینی را نیز ضروری می دانند.

3) استفاده از معیارهای مناسب برای اندازه گیری موفقیت

دریافتن این موضوع که در مشارکت نوآورانه باز موفق بوده اید یا نه، کار ساده ای نیست. برای درک این موضوع می توان به اختلاف مدیران فعال با دیگر گروه ها توجه کرد. 65 درصد شرکت های غیرفعال تمایل دارند در طرح ها، شاخص عملکرد توسط خودشان ایجاد شود. این امر عاقلانه به نظر می رسد، اما می تواند باعث پدید آمدن دستکاری و اصطکاک داخلی شود. از آنجا که تنها 25 درصد از مدیران فعال این موضوع را تجربه کرده اند، به نظر می رسد آنان در تشخیص این مشکل توانمند هستند. در عین حال شرکت ها با گروه مدیران فعال، اندوخته زمان و پولی را که از راه فعالیت های داخلی بخش تحقیق و توسعه در این شرکت ها به وجود آمده است، درنظر می گیرند و به احتمال زیاد ارزیابی مشتریان از شراکت را می سنجند. با توجه به این یافته ها، مدیرانی که در مسیر ابتکار نوآوری باز گام بر می دارند، موارد زیر را در نظر می گیرند:

• از ابتدای کار صداقت و بحث آزاد با شرکای احتمالی را در اولویت قرار می دهند.

• تعاملات و فعل و انفعالات با شرکا را به عنوان بررسی و تحقیق تلقی می‏کنند، نه بازجویی. شراکت نوآورانه آزاد، ارتباط معاملاتی ساده ای نیست. بحث و گفت وگو ها باید به طرفین اجازه دهد جنبه های نرم سازمانی شان، هسته اعتقادی و ارزش ها را نشان دهند. اطلاع از این محدوده به شرکا کمک می کند نسبت به نقاط اختلاف برانگیز احتمالی و همچنین راه حل های مناسب آگاهی پیدا کنند.

• معماری خلق کنید که پاسخگویی سریع به چالش های احتمالی را تسهیل کند.

به طور مثال، رویکرد عملیاتی صحیح در دستیابی به اهداف استراتژیک موثر است. نوآوری باز ابزاری متداول برای تهیه و رساندن سریع محصولات جدید به بازار است اما برای شرکت های بزرگ، پیدا کردن شریکی توانمند در امر نوآوری چندان آسان نیست. بر طرف کردن مشکلات در هنگام وقوع و حتی حفظ آرامش در چنین مواقع، نهایتا ممکن است به موفقیت ختم شود اما در شراکت های موفقیت آمیز مدیران ارشد شرکت مشکلات را پیشاپیش شناسایی کرده و در مسیر حل آنها گام بر می دارند.

 

منبع: دنیای اقتصاد

پشتیبانی
پشتیبانی راهنمایی و پشتیبانی نرم‌افزارهای پگاه‌سیستم.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

فروش
مشاوره تخصصی، ارائه راه‌کارهای نرم‌افزاری مالی و سازمانی.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

ایمیل
با آدرس پست الکترونیک پگاه‌سیستم مکاتبه فرمایید
info@pegahsystem.com

نشانی
تهران، سهروردی شمالی – خیابان هویزه شرقی – نرسیده به خیابان شریعتی – پلاک ۱۸ – واحد ۱
تلفکس :۴۱۳۶۷۰۰۰-۰۲۱