هر فرصتی برای دیده شدن و ارائه محتوا ارزشمند است. فعالیت شما در شبکه های اجتماعی مسیر تازه ای است برای ارائه اطلاعات و محتوای مرتبط با برند تجاری شما.
شاید قدرت و نفوذ شبکه های اجتماعی را دست کم گرفته باشید و بازاریابی در شبکه های اجتماعی به نظرتان کاری بیهوده و غیرحرفه ای باشد؛ شاید هم از اهمیت آن آگاه هستید، اما تصور می کنید نیازی به این کار نیست، زیرا بدون آن هم می توانید درآمد خوبی داشته باشید. فراموش نکنید برای دست یابی به مدارج بالاتر یا حتی حفظ موقعیت فعلی تان باید با دیگران رقابت کنید و برای پیروزی در این رقابت باید به روز و از مزایا و معایب هر رویکرد آگاه باشید. این نوشته اهمیت و مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی را برایتان تشریح می کند.
از نظر بعضی کارآفرینان بازاریابی شبکه های اجتماعی قدم بزرگی است که جوی قدرتمند، اما گذرا ایجاد می کند و هنگامی که سوژه موردنظر مرکز توجه مخاطبان است باید از آن نهایت استفاده را برد. برای بعضی دیگر بازاریابی در این بستر شعار ناکارآمدی است که آموختن آن بسیار پیچیده و دشوار است.
از آنجا که این شیوه بازاریابی به سرعت همه گیر شده است، بسیاری از بازاریابان عقیده دارند بازاریابی در شبکه های اجتماعی صرفا جلب توجه موقتی و در نتیجه بی فایده است. البته آمارها خلاف این عقیده را نشان می دهند؛ طبق آمار هاب اسپات (HubSpot: شرکت بازاریابی تحت وب) ۹۲ درصد از بازاریابان، در سال ۲۰۱۴، گفته اند بازاریابی شبکه های اجتماعی در حرفه آنها مهم است و ۸۰ درصد از بازاریابان نشان داده اند اقدامات تبلیغاتی شان ترافیک وبسایت ها را افزایش داده است. همچنین طبق آمار شرکت بازرسی شبکه های اجتماعی (Social Media Examiner)، در حال حاضر ۹۷ درصد از بازاریابان از شبکه های اجتماعی بهره می برند، اما ۸۰ درصد از بازاریابان مطمئن نیستند شبکه های اجتماعی بهترین ابزار قابل استفاده باشند.
این آمار پتانسیل عظیم بازاریابی شبکه های اجتماعی را برای افزایش نرخ فروش ثابت می کند، همچنین نشان می دهد درک صحیحی برای دست یابی به نتیجه مطلوب از این روش وجود ندارد. حال نگاهی می اندازیم به بعضی از شیوه های این نوع بازاریابی که می تواند تجارت شما را بهبود بدهد.
۱. افزایش شهرت برند
هر فرصتی برای دیده شدن و ارائه محتوا ارزشمند است. فعالیت شما در شبکه های اجتماعی مسیر تازه ای است برای ارائه اطلاعات و محتوای مرتبط با برند تجاری شما. این فرآیند حائز اهمیت است، زیرا به سادگی دسترسی به مشتریان جدید و شهرت شما را افزایش می دهد و مشتریان سابق را بیشتر با شرکت تان آشنا می کند. برای مثال، کسی که مرتب توییتر را چک می کند ممکن است برای اولین بار در تازه های توییتر با شرکت شما آشنا شود، از طرف دیگر هر یک از مشتریان شما با مشاهده حضورتان در شبکه های اجتماعی متعدد بیشتر با برند شما آشنا می شوند.
۲. افزایش وفاداری مشتریان
طبق گزارش دانشگاه تکنولوژی تگزاس، برندهای فعال در شبکه های اجتماعی مشتریان وفادارتری دارند. گزارش فوق به این نتیجه رسیده است که «شرکت ها باید از ابزارهایی که شبکه های اجتماعی در اختیارشان قرار می دهند برای برقراری ارتباط با مخاطبان شان استفاده کنند. پیشبرد برنامه ای باز و استراتژیک در شبکه های اجتماعی، وفاداری مشتریان برند شما را به نحو مؤثری تثبیت می کند.» مطالعات مشاوران وبسایت Convince & Convert نیز نشان می دهد ۵۳ درصد از آمریکایی هایی که برند محبوب شان را در شبکه های اجتماعی دنبال می کنند به آن برند وفادارتر هستند.
۳. فراهم کردن موقعیت های بیشتر برای جذب مشتری
هر مطلبی که در یک شبکه اجتماعی ارسال می کنید، موقعیتی برای جذب مشتری است. با جذب دنبال کننده به مشتریان جدید، اخیر و قدیمی تان دسترسی خواهید داشت و می توانید با همه آنها تعامل داشته باشید. هر کس ممکن است به پیام، عکس، ویدیو یا نظری که به اشتراک می گذارید واکنش نشان بدهد و هر واکنش بازدید سایت را بالا می برد و در نهایت مردم را جذب برند شما می کند. همه واکنش ها به جذب مشتری نمی انجامند، اما هر واکنش مثبتی احتمال جذب مشتری را افزایش می دهد. حتی اگر کلیک خورتان پایین باشد، موقعیت های قابل توجهی در شبکه اجتماعی خواهید داشت. به یاد داشته باشید «موقعیت» اولین لازمه هر عمل است.
۴. نرخ جذب بالا
بازاریابی در شبکه های اجتماعی به چند دلیل ساده نرخ جذب بالایی دارد. احتمالا برجسته ترین دلیل آن مردم محوری است؛ در واقع برندها با فعالیت در شبکه های اجتماعی مردمی تر می شوند. در شبکه های اجتماعی برندها می توانند مانند مردم عادی رفتار کنند؛ این کار برای پیشرفت شما ضروری است، زیرا مردم ترجیح می دهند با آدم ها معامله کنند تا با شرکت ها.
به علاوه، مطالعات نشان داده اند شبکه های اجتماعی در جذب مشتری ۱۰۰ درصد موفق تر از بازاریابی حضوری عمل می کنند و این واقعیت که هر چه تعداد دنبال کنندگان برند شما در شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، اعتبار برند و اعتماد مردم به برند شما افزایش می یابد، بار دیگر اهمیت شبکه های اجتماعی را ثابت می کند. به این ترتیب مخاطبان شبکه های اجتماعی به سادگی جذب وبسایت تان می شوند و نرخ بازدیدش را افزایش می دهند.
۵. افزایش نفوذ برند
اگر به طور منظم با مشتریان تان در تعامل باشید، حسن نیت تان را به مردم نشان می دهید. مردم برای تعریف یا شکایت از محصول یا خدماتی به شبکه های اجتماعی رو می آورند و هرگاه نام برند شما را ارسال کنند، مخاطبان جدیدی شما را دنبال خواهند کرد تا از اخبار تازه مطلع شوند. مردم هر چه بیشتر در شبکه های اجتماعی در مورد شما صحبت کنند، برند شما برای مخاطبان جدید معتبرتر و بانفوذتر می شود. واضح است که اگر با چهره های مشهور توییتر یا دیگر شبکه های اجتماعی تعامل داشته باشید، خواهید دید شهرت و نفوذتان با سرعتی نجومی افزایش می یابد.
منبع: تابناک