شکست های فورد، آموزنده و عبرت آموز

او را با نام اتومبیل هایش می شناسیم؛ اتومبیل هایی که تولیدشان انقلابی بود در صنعت خودروسازی دنیا. ترکیب خلاقانه تولید انبوه اتومبیل، دستمزد بالای کارگران و قیمت  پایین تولیدات کارخانه اش، چنان تاثیری بر

او را با نام اتومبیل هایش می شناسیم؛ اتومبیل هایی که تولیدشان انقلابی بود در صنعت خودروسازی دنیا. ترکیب خلاقانه تولید انبوه اتومبیل، دستمزد بالای کارگران و قیمت  پایین تولیدات کارخانه اش، چنان تاثیری بر اقتصاد قرن بیستم گذاشت که برخی آن را «فوردیسم» نامیدند. در ادامه اين مطلب، با شركت پگاه سيستم همراه باشيد.

هنری فورد، که امروز بیش از ۱۵۰ سال از تولدش می گذرد، مسیر تولید خودروی محبوبش را به سادگی طی نکرد. اید ه خلاقانه اش برای ساخت ارابه های بدون اسب مانع بزرگ نداشتن سرمایه را بر سر راه داشت و همین او را بار ها دچار شکست کرد.

فورد در بیست و سه سالگی در شرکت روشنایی ادیسون مشغول به کار بود. علاقه وافرش به صنعت، رویای ساخت اتومبیل را در سرش پررنگ می کرد. در کارگاه کوچکی که در پارکینگ خانه اش راه انداخته بود، اولین موتور گازوئیلی اش را طراحی کرد. وسیله ای با چهار چرخ سیمی که به چرخ های دوچرخه ای سنگین شباهت داشت و با یک اهرم سکان مانند به جلو رانده می شد. او این اولین اختراع ماشینی خود را «چهارچرخ» نامید.

شکست پشت شکست

تولید اتومبیل در دهه ۱۸۹۰ سرمایه گذاری دلهره آوری بود. دیترویت آمریکا پر از سرمایه گذاران و دلالانی بود که به راحتی پول خود را خرج ایده های تازه نمی کردند. سرمایه گزافی را که فورد برای تولید اتومبیلش نیاز داشت کسی جز ویلیام مورفی نتوانست مهیا کند. او که از تاجران بزرگ دیترویت بود نام شرکت اتومبیل سازی دیترویت را برای کارخانه جدید انتخاب کرد. با وجود امید فراوان فورد به این کارخانه، مشکلات زود تر از آنچه انتظار می کشید سر رسیدند. نمونه اولیه اتومبیل طراحی شده اش تنها در مسیر رو به جلو حرکت می کرد و این مشکلی نبود که بتوان در تولید نادیده اش گرفت. هزینه واردات لاستیک از اروپا زیاد بود و همه این مشکلات در کنار هم مورفی را بی طاقت کرده بود. یک سال و نیم بعد، در سال ۱۹۰۱ در حالی که هیچ یک از مشکلات رخت بر نبسته بودند، مورفی از کارخانه کنار کشید. او باورش به فورد را از دست داده بود و هنری در حالی که هیچ پیشرفتی در کارش نکرده بود، تنها سرمایه گذارش را از دست داد.  هنری فورد به دنبال چرایی این شکست بود، او بار دیگر به کارگاه خانگی اش پناه برد و با وجود ناامیدی موتور گازوئیلی را چندبار پایین ریخت و باز سر هم کرد. این بار اتومبیل دیگری با موتوری سبک و کوچک ساخت. او مورفی را متقاعد کرد تا فرصت دیگری به او بدهد. مورفی که فورد را «نابغه جوان» می دانست، برای بار دوم شانس سرمایه گذاری را امتحان کرد. این بار شرکت با نام کارخانه هنری فورد آغاز به کار کرد، اما مشکلات دیگری سر باز کردند. مورفی بیش از پیش در طراحی و تولید اتومبیل دخالت می کرد و فورد برای نظرات او ارزشی قائل نبود. نوبت به دومین شکست رسید و این بار فورد کارخانه را ترک کرد. این برای فورد به معنای کنار گذاشتن رویایش بود، چراکه جوان نابغه دیگر در میان سرمایه گذاران دیترویت جایگاهی نداشت. خودش در خاطراتش نوشته: «همه این ها اتفاقات کوچکی هستند که از آن ها درس گرفتم. اگر این شکست ها نبودند، نمی فهمیدم مشکل اصلی کار در چیست. امروز می دانم که نمی توانم به کسی حق دخالت در کارم را بدهم. پول چیزی نیست که به خاطرش به ایده ام خیانت کنم.»

چهارچرخ سیاه

چندی بعد، الکساندر مالکومسون، مهاجر اسکاتلندی که صاحب معادن زغال سنگ بود، حاضر به سرمایه گذاری در شرکت فورد شد. سرانجام در سال ۱۹۰۳، اولین فورد سیاه رنگ به نام فورد اِی به بازار آمد در حالی که تنها حدود ۸۰۰ دلار قیمت داشت. امروز این کارخانه دومین تولیدکننده خودرو در ایالات متحده است و نام فورد بر روی این اتومبیل ها برای همه آشناست.

هنری فورد در خاطراتش در باب شکست چنین نوشته است: «در زندگی به دو شکل دچار شکست می شویم. اولین حالت زمانی است که به ایده هایمان فرصت جولان نمی دهیم، آن ها را در کنج تاریک ذهنمان دفن می کنیم و آنقدر می گذاریم خاک بخورند تا زمان مناسب فرا برسد. بگذارید خیالتان را راحت کنم که زمان مناسب هیچ وقت از راه نمی رسد و این شکست انسان را محکوم به نابودی می کند. درماندگی حالت دومی هم دارد که نصیب آدم های نترس و خطرپذیر می شود، آنهایی که راهی برای عملی کردن ایده هایشان پیدا می کنند و شکست اول و دوم و هزارم برای آن ها فرقی ندارد. می دانم تکرار شکست نا امیدی به همراه دارد اما می خواهم شما نیز بدانید زمانی که اید ه ای از آن شماست، حق ندارید آن را مفت و مجانی از دست بدهید.»

 

منبع: هفته نامه شنبه

پشتیبانی
پشتیبانی راهنمایی و پشتیبانی نرم‌افزارهای پگاه‌سیستم.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

فروش
مشاوره تخصصی، ارائه راه‌کارهای نرم‌افزاری مالی و سازمانی.
۰۲۱-۴۱۳۶۷۰۰۰

ایمیل
با آدرس پست الکترونیک پگاه‌سیستم مکاتبه فرمایید
info@pegahsystem.com

نشانی
تهران، سهروردی شمالی – خیابان هویزه شرقی – نرسیده به خیابان شریعتی – پلاک ۱۸ – واحد ۱
تلفکس :۴۱۳۶۷۰۰۰-۰۲۱