اپ های پیام رسان نظیر تلگرام و واتس اپ بخشی جداناشدنی از شیوه زندگی بشر امروزی شده اند و کم کم دارند جای خدمات پیام کوتاه را می گیرد. شرکت های بزرگ فناوری هم هرچند دیر، ولی هر کدام با معرفی حداقل یک اپلیکیشن به این خواست همگانی جواب داده اند.
اما تا حالا به این فکر کرده اید که هزینه های این خدمات عمدتا رایگان از کجا تامین می شود و شرکت های پشت این اپ ها چگونه دخل وخرج می کنند؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم.
چندی پیش وبگاه Business Insider در گزارشی اعلام کرد که طبق برآورد کارشناسان، اپ های پیام رسان از شبکه های اجتماعی پیشی گرفته اند. کاربران پیام رسان ها دیگر فقط برای گپ وگفت با دوستان از این اپ ها استفاده نمی کنند؛ ارتباط با شرکت ها، برندها، فروشندگان، آگاهی از حراج ها و تخفیف ها و دریافت انواع محتوا، همگی از این طریق صورت می گیرد. چیزی که روزی یک سرویس ساده تبادل پیام، عکس، ویدیو و گیف بود به یک بستر غنی و گران با توسعه دهندگان، اپ ها و APIهای مختص خود تبدیل شده است.
هم چنین در این گزارش با اشاره به صدها میلیون کاربر ماهانه اپ های پیام رسان موبایل و بازار عظیم آن ها پیش بینی شده که این اپ ها در حال گذار به فاز پساپیام رسانی هستند. اپ های پیام رسان در مرحله اول روی رشد کمی خود تمرکز کردند و تا آن جا که توانستند بر دامنه کاری و شمار کاربران را افزودند. این شرکت ها در مرحله بعد بر ایجاد خدمات درآمدزایی از پایگاه عظیم کاربران خود متمرکز می شوند.
در این مرحله اپ های پیام رسان شرقی مانند «وی چت«، کاکائوتاک و «لاین» گوی سبقت را از رقبای غربی و پرسروصدای خود ربوده اند و توانسته اند به راه بردهای موفق برای کسب درآمد از خدمات شان دست یابند.
البته علی رغم این تغییرات شرکت های رسانه ای و بازاریاب ها کماکان شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر را بر پیام رسان ها ترجیح می دهند و هزینه بیش تری می کنند. هرچند با حرکت پیام رسان ها به سمت ایجاد خدمات و راه کارهای ارتباط برند ها، شرکت ها و تبلیغات دهنده ها با کاربران این موضوع هم به همین منوال نخواهد ماند.
شیوه های کسب درآمد پیام رسان ها
با توجه به مطالب بخش قبل و نظر به افزایش روز افزون کاربران پیام رسان ها احتمالا فکر می کنید که درآمد سرشاری نصیب صاحبان آن ها می شود؛ اما آیا واقعا این طور است؟
هیچ به این فکر کرده اید که چرا اپ های پیام رسانی مثل لاین، وی چت، کیک، فیسبوک مسنجر ورود به انواع خدمات از ارسال پول گرفته تا درخواست تاکسی را در دستور کار خود قرار داده اند؟ موضوع پیچیده نیست، پول در آوردن از یک سرویس پیام رسان رایگان خیلی سخت است! در این شرایط بسیاری از این شرکت ها چاره را در «تنوع» یافته اند؛ تنوع خدمات و به تبعش تنوع منابع درآمدی. آن ها به این نتیجه رسیده اند که تنها با یک راه برد نمی توان عایدی کافی داشت برای همین به جای یک منبع درآمدی بزرگ به چند منبع درآمدی کوچک روی آورده اند.
بنا بر پژوهش یک موسسه انگلیسی، تجارت جهانی ارسال پیام با احتساب بخش سنتی پیامک، اپراتورهای مخابراتی و همه پیام رسان های فوری مثل واتس اپ طی سال های پیش رو از ۱۱۳٬۵ میلیارد دلار در ۲۰۱۴ به ۱۱۲٬۹ میلیارد دلار در ۲۰۱۹ تقلیل خواهد یافت.
در این زمان، میزان استفاده از اپ های پیام رسان سه برابر شده و تا ۱۰۰ بیلیون پیام بالا می رود؛ اما درآمدها با این سرعت رشد نمی کنند. به عبارت ساده تر میزان بالای استفاده از پیام رسان ها به معنای میزان بالای درآمد آن ها نبوده و این مشکلی است که در سال های آینده هم گریبان گیر پیام رسان ها خواهد بود.
طنز قضیه این است که اپ های مدرن امروزی که کسب وکار پیامکی شرکت های مخابراتی را خراب کردند و با ارائه بستر پویا و رایگان خود موفق شدند تعداد جهانی پیامک های ارسالی را تحت الشعاع قرار دهند حالا خود دچار مشکل مشابه و کسب درآمد از کاربران شان شده اند؛ بدتر این که حالا و با عادت کردن مردم به خدمات رایگان پیام رسان ها، طلب هزینه بابت ارسال پیام دیگر جزو گزینه ها نیست؛ پس باید از طرق دیگر هزینه این خدمات رایگان را تامین کرد.
در حقیقت فعلا و تا آینده قابل پیش بینی، پیامک های بی ادعا تنها محصول ارسال پیام موبایل پول ساز خواهند بود.
در گزارش همین موسسه پژوهشی آمده که در سال ۲۰۱۹ درآمدزایی از ارسال متن در اپ هایی مثل واتس اپ و لاین فقط ۱ درصد از کل بازگشتی پیامک ها و ترافیک پیام ها را تشکیل خواهد داد؛ بخش اعظم ۱۱۳ میلیارد دلاری درآمد پیام های موبایلی هنوز هم در دست ارسال پیامک های سنتی از طریق شبکه های مخابراتی خواهد بود.
منبع: مجله دیجی کالا