عصر جدیدی از کسب وکارها آغاز شده است؛ کسب وکارهایی مبتنی بر دانش و فضای وب. دیگر نه بیل مکانیکی نیاز است و نه چند هکتار زمین. به سرمایه چندصد میلیونی و چندین میلیاردی هم نیازی نیست. عصر، عصر ایجاد و رشد کسب وکارهای دانش بنیان است و افسار چنین فعالیت هایی هم به دست جوانانی تحصیلکرده و دانشگاه رفته.
مهم ترین حوزه ای که چنین درآمدهایی را نصیب جوانان می کند، حوزه آی تی است؛ حوزه ای گسترده که حتی با ساخت یک نرم افزار می توان درآمد قابل توجهی به دست آورد. گزارش امروزمان به اوضاع بازار و چم وخم سرمایه گذاری در این حوزه می پردازد.
آمار و ارقام
نفوذ تکنولوژی در زندگی روزمره در کنار دستاوردهای مثبتی که داشته باعث تهدیدهای بسیاری نیز شده است. پایین آمدن امنیت فردی، نشت اطلاعات، از دست رفتن حریم خصوصی و . . . از جمله مسائلی است که ضمن فعالیت در شبکه ها و گروه های مختلف ارتباطی باید در نظر داشته باشید. در سال های گذشته حوزه ICT در ایران با تغییرات زیادی روبه رو بوده است. براساس اطلاعات بانک جامع واحدهای فعال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال 1390 تعداد کاربران ایرانی بیش از 10میلیون نفر بوده که این رقم در سال جاری به 24. 5میلیون نفر رسیده است.
در این حوزه حدود 4000 شرکت فعال در بانک جامع اطلاعاتی وزارت ارتباطات ثبت شده است. همین اطلاعات کافی است تا کسب وکار و فرصت های شغلی بسیاری را که در این حوزه وجود دارند، بااهمیت بدانیم. دانش فنی بالای متخصصان ایرانی و کاربران مستعد فضای مجازی، پتانسیل و امکاناتی ایجاد کرده تا پیشرفت های بسیاری در این حوزه به وجود آید.
بازار ساخت اپلیکیشن های موبایلی
یکی از مستعدترین حوزه های موجود ساخت اپلیکیشن های موبایلی است که در چند سال اخیر سرعت زیادی در ایران پیدا کرده و بر اساس آمار استخراج شده از کافه بازار، بیش از 17هزار و 136 برنامه اندرویدی ایرانی توسط متخصصان تولید شده است. ساخت یک اپلیکیشن که با برنامه های مالی و پروژه های تحقیقاتی استاندارد همراه باشد حداقل به دوسال زمان و یک تیم 20نفره متخصص آی تی، بازاریابی، برنامه نویس و… احتیاج دارد. پس از آنکه تمامی اقدامات برای تولید یک اپلیکیشن و از جمله ارائه آن روی بازارهای تخصصی عرضه اپلیکیشن همچون گوگل پلی و اپ استور انجام شد، می شود آن را در بازار خرید و فروش کرد.
سرمایه گذاری و مجوز
ورود به حوزه آی تی و سرمایه گذاری در این حوزه به دلیل جدید بودن مباحث، تا حدودی با حوزه های سنتی کسب وکارها متفاوت است. اما نقطه قوتش تنوع سرمایه گذاری از چند میلیون تومان تا چند صد میلیون تومان است. یعنی هم می توان در خانه نشست و اپلیکیشن های کاربردی طراحی و هم شرکت طراحی نرم افزار راه انداری کرد.
به طور کلی اگر قصد فعالیت در صنعت آی تی، برنامه نویسی و ساختن اپلیکیشن را دارید یا می خواهید یک شرکت تخصصی طراحی سایت راه اندازی کنید، باید یک شرکت با مسئولیت محدود ثبت کرده و سپس با مراجعه به سازمان نظام صنفی رایانه ای استان یا شهر خودتان و اخذ مجوز، فعالیت خود را آغاز کنید. شرکت های طراحی که عمدتا به صورت شرکت طراحی سایت هستند، با هدف بهینه سازی سایت ها و نیز طراحی مجدد یا طراحی اولیه وب برای برخی متقاضیان سایر شرکت ها فعالیت می کنند.
شرکت های طراحی نیز همچون سایر شرکت ها نیازمند ثبت شرکت هستند، باید اشاره کنیم که این شرکت ها می توانند به شکل اشتراکی یا شخصی تشکیل شوند. به طور کلی برای ثبت شرکت باید حداقل لیسانس و به دین اسلام و قوانین جاری کشور التزام داشته باشید.
اگر سوءپیشینه دارید قید ثبت شرکت را بزنید. عکس پرسنلی همراه تان باشد و باید دو نسخه طرح اظهارنامه و اساسنامه شرکت طراحی را ارائه دهید. برای سرمایه گذاری در این حوزه فعالان می گویند که باید حداقل 200 میلیون تومان سرمایه اولیه داشته باشید كه این هزینه بیشتر برای تامین زیرساخت صرف می شود.
فرصت ها و تهدیدها
بازار نرم افزارها در ایران داغ است اما مشکلات خاص خود را هم دارد؛ یکی از نقاط ضعفی که بسیاری از فعالان این حوزه به آن اشاره دارند، فقر اقتصادی و فرهنگی جامعه همچنین پایین بودن سطح آگاهی مردم نسبت به فناوری اطلاعات در کشور است. مورد بعدی که البته در سال های اخیر بهبود نسبی پیدا کرده بی اعتمادی در معاملات اینترنتی از سوی مشتریان است که فعالیت های برخی شرکت ها را با مشکل روبه رو کرده است.
همچنین عدم آمادگی نهادهای دولتی برای ارائه سرویس های مبتنی بر فناوری اطلاعات و مشکلات مربوط به زیرساخت اطلاعاتی و فناوری در کشور از جمله موانع مهم در این بخش است. از سوی دیگر مجاورت با بازارهای بزرگ و پیشرفته فناوری اطلاعات، نیروی کار جوان و پتانسیل بالای کاربران ایرانی فرصت هایی است که تا حدودی تضمین کننده سودآوری سرمایه گذاری در این حوزه هستند.
همچنین عزم و اراده دولت یازدهم و وزارت ارتباط و فناوری اطلاعات در توسعه شبکه ملی اطلاعات و فراهم کردن بستر مناسب جهت پیشرفت کاری فعالان این حوزه و تصویب قانون تجارت الکترونیک همه و همه نکاتی است که آینده روشن تری از این بازار پرسود را پیش چشم سرمایه گذاران قرار می دهد. این بازار چراغ روشن دیگری هم دارد و آن صادرات نرم افزار است.
چون برخی گروه های فعلی در حال صادرات بعضی از اپلیکیشن های خود به کشورهای حوزه خلیج فارس هستند. این مسئله از وجود پتانسیل بالای ایران برای صادرات نرم افزار ایرانی حکایت دارد که می تواند سوددهی این حوزه را مطمئن تر کند.
منبع: فرصت امروز