از IBM تا Lenovo!
داستان تولد و ميانسالي شركت آي بي ام كه از جمله غولهاي فناوري اطلاعات آمريكا به حساب مي آيد، بسيار پر فراز و نشيب است اما شركت پگاه سيستم شما را دعوت مي كند تا بخشي از آن را مرور كنيد.
آی بی ام (IBM:International Business Machines Corporation) یک شرکت فن آوری آمریکایی است که در سال 1911 شکل گرفت.
آی بی ام از مجموعه 5 شرکت تشکیل شده است و در زمینه تولید و فروش سخت افزار و نرم افزار، زیرساخت های کلان، هاستینگ، مشاوره در حوزه های کامپیوترهای مین فریم و فن آوری نانو فعالیت می کند.
تا پایان سپتامبر سال 2011 این شرکت دومین شرکت فن آوری بزرگ دنیا از نظر ارزش در بازارهای جهانی بوده است.
آی بی ام در 16 ژوئن 1911 با نام Computing Tabulating Recording Corporation از ترکیب چهار شرکت به نام های Tabulating Machine Company،International Time Recording Company،Computing Scale Corporation و Bundy Manufacturing Company تشکیل شد و نام CTR در 1924 به آی بی ام تغییر کرد.
بر اساس فهرست شرکت های برتر به انتخاب مجله فورچون در سال 2011، آی بی ام هجدهمین شرکت بزرگ آمریکایی و هفتمین شرکت آمریکایی از نظر سودآوری بوده است. این شرکت در رتبه بندی جهانی سال 2011 مجله فورچون سی و یکمین شرکت بزرگ جهان است.
اولین محصول معروف شرکت آی بی ام یک دستگاه حضور غیاب برای شرکت ها بود که به کارت پانچ معروف است.
در 1937 آی بی ام اولین کامپیوترهای ذخیره و بازیابی اطلاعات خود را در مقیاس دولتی تولید کرد. اولین مشتری این شرکت دولت آمریکا بود.
این کامپیوترها در ابتدا برای ذخیره اطلاعات فردی و بیمه ای 26 میلیون شهروند آمریکایی استفاده شد.
در سال 1956 یکی از ابتدایی ترین کامپیوترهای جهان بر پایه هوش مصنوعی به نام IBM 704 تولید شد که قادر به انجام بازی «چکر» با حریف انسانی بود. این کامپیوتر از تجربیات بازی برای بهتر کردن استراتژی خود استفاده می کرد.
در 1957 آی بی ام زبان برنامه نویسی علمی «فورترن» را اختراع کرد.
همچنین در 1961 آی بی ام اولین ماشین تایپ الکتریکی جهان به نام IBM Selectric Typewriter را تولید کرد.
در 1966 اولین حافظه DRAM جهان توسط «رابرت دنارد» در شرکت آی بی ام تولید شد. حافظه های DRAM اطلاعات را در داخل سلول های تک ترانزیستوری ذخیره می کنند.
این فن آوری که یکی از بزرگترین دست آوردهای صنعت الکترونیک است راه را برای ساخت حافظه هایی با ظرفیت بالا و حجم کوچک باز کرد که اساس ساخت کامپیوترهای شخصی شد. امروزه نیز این حافظه ها پرکاربردترین حافظه های جهان هستند.
از دیگر پروژه های آی بی ام در قرن بیستم می توان به همکاری این شرکت با ناسا برای رصد مأموریت های فضایی از جمله اولین فرود انسان برروی ماه در سال 1969 نام برد.
در سال 1981 با عرضه اولین کامپیوتر شخصی آی بی ام، دوره جدیدی در کارنامه فعالیت های این شرکت آغاز شد. اولین مدل از کامپیوترهای شخصی آی بی ام به نام 5150 به بازار آمد و طولی نکشید که معماری کامپیوترهای آی بی ام به یکی از استانداردهای صنعت کامپیوترهای شخصی تبدیل شد.
در سال 2005 آی بی ام بخش تولید کامپیوترهای شخصی خود را به شرکت چینی Lenovo فروخت و در سال 2009 شرکت نرم افزاری SPSS را خریداری کرد.
در سال 2009 پروژه ابرکامپیوتر آی بی ام به نام Blue Gene مدال ملی فن آوری و نوآوری را از رئیس جمهور آمریکا دریافت کرد.
سرمایه بازار شرکت آی بی ام تا 26 نوامبر سال 2011 در بازار بورس نیویورک 208.69 میلیارد دلار اعلام شد.
محصولات و فناوری های انحصاری
تولیدات IBM در ابتدای تاسیس روی ماشین های اداری متمرکز بود و تا سال 1932 مشغول تولید کارت های پانچ و ماشین تحریر بود. یک سال بعد خط تولید ماشین حساب های الکتریکی در کارخانه مرکزی IBM تاسیس شد و به مدت 57 سال مهمترین بخش درآمد آنها از ماشین حساب ها بود. در سال 1943 و در بحبوحه جنگ جهانی دوم، IBM مامور ساخت دستگاهی برای مکالمات رمزنگاری شده، گشت. البته دانشگاه هاروارد نیز در این پروژه با IBM همکاری داشت. سرانجام در سال 1944 این ماشین رمزگشا به تولید رسید. ASCC نام این رمزگشا بود و وزنی معادل 5 تن، 15 متر درازا و 2.5 متر ارتفاع داشت. ASCC قادر به دخیره 72 عدد 24 رقمی بود. در همین زمان IBM اولین رایانه خود را به نام MARK I که متشکل از 1200 لامپ خلا بود، تولید کرد. البته در سال 1952 نیز اولین رایانه تجاری همه منظوره جهان به نام 701 برای مصارف تجاری و صنعتی وارد بازار شد. توماس واتسون در ابتدا مخالف حضور IBM در بازار رایانه ها بود ولی در سال 1956 و پس از انتقال ریاست به فرزند خویش، متوجه بازار پر رونق و پر درآمد رایانه شد. لقب پرفروشترین رایانه جهان در دهه 50 به رایانه 650 این شرکت با فروش 1800 دستگاه اختصاص یافت. در دهه های 60 و 70 خطوط تولید رایانه های IBM شروع به تولید خانواده رایانه های System 36X و System 38X کرد. اما مهم ترین محصول IBM در دهه 60 میلادی پردازشگر مبادلات شبکه ای یا OLTP بود که برای کمک به خودکار کردن مدیریت رزرو بیلت خطوط هوایی استفاده می شد.امروزه این سیستم اتوماسیون پس از 40 سال با تغییرات کلی، در دستگاه های خودپرداز و به عنوان نرم افزار مدیریت مبادلات آنی مورد استفاده قرار می گیرد. نکته قابل توجه در مورد سیستم OLTP انتشار آن 30 سال قبل از پیدایش وب است!
در سال 1981 اولین رایانه شخصی IBM با نام تجاری 5150 وارد خانه ها و دفاتر کار جهان شد. «مارک دین» طراح این رایانه بود و به همراه 9 مهندس ارشد IBM روی پروژه 5150 فعالیت داشتند. البته مدیریت این تیم تحقیقاتی و عملیاتی بر عهده «دون استریج» بود.
این غول تولید کننده فناوری در سال 2011 رکورد سریعترین ترانزیستور جهان را به نام خود ثبت کرد. این ابر ترانزیستور با سرعت 155 میلیارد دور در ثانیه و با توان 155 گیگاهرتز وارد بازار شد. مواد تشکیل دهنده این ترانزیستور از گرافن (Graphene) است. ترانزیستور گرافن IBM،50 درصد سریعتر از نمونه قبلی خود است که سال گذشته وارد بازار شده بود (هر دو ترانزیستور به سفارش وزارت دفاع امریکا تولید شدند).
نوت بوک ها و تبلت ها سایر محصولات تولیدی این شرکت هستند که به صورت دو خانواده Ideapad و Thinkpad روانه بازار می شوند (البته IBM مدتی است که لنوو را به همکاری چین خود فروخته و در همان محصولات سری حرفه ای کار می کند). محصولات ماشین های اداری IBM نیز با نام تجاری LEXMARK روانه بازار می گردند. البته IBM نرم افزارهای مدیریتی پایگاه های اطلاعاتی با نام DB2 نیز تولید می کند. تمام مجموعه نرم افزارهای تولید این شرکت با نام WebSphere شناخته می شوند. سیستم عامل OS/2 نیز از تولیدات نرم افزاری IBM است.
منبع: همشهري